Вісті з Івано-Франківщини

http://jerait.com

Ліліана Хомишин, голова Молодіжної ради, секретар Івано-Франківської обласної спілки журналістів:

– Ще в перший день війни я почала шукати місцеві волонтерські центри, щоб якось допомогти. Наступного дня вже активно сортувала одяг для військових, представників тероборони та внутрішньо переміщених осіб. Разом із журналісткою Віталією Васильчук перебирали тони продуктових наборів, які надходили від волонтерів. 

Зібрали багато власних речей – куртки, шапки, шарфи, штани, светри. А також ковдри, подушки і каримати. Все передали людям, які мають в цьому нагальну  потребу.  

Відвідували курси з домедичної допомоги. Вразило, що на ці курси прийшли багато інших молодих журналістів з Івано-Франківська. Хоча сподіваємося, що знання, отримані там, не стануть у нагоді. Адже не хочеться більше смертей. 

Разом із іншими журналістами Прикарпаття здійснюємо інформаційну атаку – намагаємося достукатися до жителів країни-агресора і переконати в тому, що в Україні йде війна. Закликаємо росіян йти на мітинги, а білорусів – не воювати з нами. За сприяння мого роботодавця лише на рекламу у фейсбук, яку спрямовували на мешканців Росії і Білорусі, уже витратили тисячі доларів. 

Члени Молодіжної ради активно висвітлюють події в Україні. Паралельно пишуться коментарі російським блогерам, представникам російських ЗМІ, спами в різні популярні групи і спільноти, розміщуємо фото вбитих солдатів на популярні ресурси. Навіть якщо соцмережі уже заблокували, то шукаємо інший спосіб, аби достукатися до жителів країни-окупанта. Попри мізерні шанси, не втрачаємо надії в ефективності результату. Також долучаємося до збору підписів різних петицій, у тому числі закриття неба над Україною.

Безперечно, багато власних коштів уже витрачено на допомогу Збройним силам України, на придбання гуманітарної допомоги переселенцям. Шукаємо амуніцію для військових. Журналіст Іван Прокіпчук налагодив придбання бронежилетів та інших спецзасобів за кордоном. Оксана Островська займається координацією розселення українських дітей у Сполучених Штатах Америки. Ми з Віталією Васильчук перенаправляємо запити координаторів територіальних оборон і військових полків бізнесменам – так ефективніше йде процес закупівлі техніки, спецзасобів та амуніції для роботи у гарячих точках України.

Та попри все є відчуття провини, почуття, що я могла б зробити ще більше. Тому шукаю інші способи, щоб стати ще кориснішою у боротьбі з загарбницькими намірами кремля.

http://jerait.com