Серйозна атака на свободу слова, - НСЖУ про законопроект «про дезінформацію»

http://jerait.com

Національна спілка журналістів є найбільшим об’єднанням журналістів в Україні і має мандат представляти інтереси понад 17 тисяч своїх членів. Від імені тисяч колег-журналістів офіційно заявляю: нинішній законопроект Міністерства культури спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа.

Цю ініціативу ми вважаємо серйозною атакою на свободу слова і грубим втручанням у журналістську діяльність. Пропонуємо Уряду припинити обговорення і просування настільки конфліктного законопроекту, який піддається критиці як українськими журналістами,  національними медійними організаціями, так і міжнародною спільнотою. Закликаємо журналістські та інші громадські організації не брати участі в доопрацюванні шкідливого для медіа документу. 

Пропозиції НСЖУ

- Законопроект у цілому не дає ефективних інструментів боротьби з російською пропагандою та дезінформацією, а лише посилює тиск на українські ЗМІ під прикриттям війни.

- Законопроект пропонує, по суті, розділити журналістів на два сорти – так званих «професійних журналістів» і просто журналістів. Вважаємо цю ідею ганебною і дискримінаційною. Ліцензування журналістської професії владою неприпустимо. Обговорення цієї ідеї не має сенсу. Від неї потрібно відмовитися.

- Законопроект передбачає створення інституту Уповноваженого з питань інформації з широким спектром інструментів для втручання в роботу редакцій. Замість захисту прав журналістів чи громадян Уповноважений фактично займатиметься цензурою – надсилатиме вимоги до ЗМІ спростувати чи зняти інформацію під загрозою судового позову. Держава в такий спосіб за кошти платників податків створює цензора, який боротиметься з критикою влади у ЗМІ. Обговорення такого інституту контрпродуктивне. Від цього потрібно відмовитися.

- Влада хоче створити підконтрольне громадське об’єднання АПЖУ (асоціація професійних журналістів). Його руками пропонується карати нелояльних до влади журналістів і медіа. Це неприпустимо. Такого немає в жодній демократичній країні.

- Законопроект скасовує право бути акредитованими в органах влади та інші закріплені в законодавстві права журналістів для тих, хто не увійде до провладної АПЖУ (Асоціації професійних журналістів). Тобто журналісти з сотень медіа не зможуть потрапити до Верховної Ради чи на заходи в Офісі Президента. Якщо на журналістів буде скоєно напад під час роботи чи надходитимуть погрози, поліція не зможе почати розслідування за профільними «журналістськими» статтями Кримінального кодексу. Отже захист медійників послабиться. Це ганебна ідея, яку не варто навіть обговорювати.

- Законопроект передбачає впровадження кримінальної відповідальності для журналістів – від аномально високих штрафів до виправних робіт і ув’язнення. Парадокс: за побиття журналістів карають менше, ніж пропонується карати за неповноту інформації! Це неспівмірно зі шкодою, яку теоретично можуть завдати журналісти. Політики в результаті брехні здобувають владу і не несуть за свої слова жодної відповідальності. А журналісти, на думку авторів законопроекту, мають нести кримінальну відповідальність. Ідею кримінальної відповідальності для журналістів треба відкинути.

Що ми пропонуємо для боротьби з дезінформацією?

- відкритість української влади і політиків – це найкращий інструмент для боротьби з фейками. Влада має розповідати, що і навіщо вона робить, з якою метою. Тоді зміцниться довіра як журналістів, так і суспільства до влади, а вплив російських фейків нівелюється. 

-  В Україні справді є проблема веб-сайтів, які видають себе за медіа і претендують на всі права журналістів. Для цього потрібна проста і прозора процедура реєстрації. Варто формалізувати вимоги до новинних вебсайтів, щоб вдосконалити існуючу регуляторну базу.

-  Чого насправді потребують українські журналісти – так це захисту від фізичних атак і агресії, ефективного розслідування випадків перешкоджання журналістській діяльності, справедливого покарання кривдників. На жаль, цього зараз немає. За останні три роки на журналістів нападали 250 разів. Але де приклади вагомого покарання злочинців? Навіть убивць журналістів? 

- Нам дійсно потрібен Уповноважений або Омбудсмен, який захищатиме журналістів, наші права. Який не дозволить силовикам затягувати розслідування, імітувати діяльність і незаконно закривати справи. Який не миритиметься із цькуванням журналістів та медіа. За такі ініціативи журналісти вам аплодуватимуть, а не кричатимуть «Ганьба!» - як зараз.

Ми не будемо з чиновниками «боротися за коми», торгуватися за міру кримінальної відповідальності. Спілка журналістів не увійшла і не входитиме до робочої групи Мінкульту щодо розробки нинішнього законопроекту про дезінформацію. Вважаємо неможливим обговорювати інструменти тиску на медіа і згортання свободи слова. 

Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, член виконкому Європейської федерації журналістів

http://jerait.com