Оберіг для спасвців

http://jerait.com

У Запорізькій обласній бібліотеці для юнацтва відбулося засідання ініціативної групи «Жіноче козацтво» під керівництвом голови молодіжного крила обласної організації НСЖУ Олени Шевчук.

Найактивніші представниці Запоріжжя та області (а це – журналістки, вчительки, волонтерки, виховательки ) зібралися разом розпочати вишивати обереговий рушник для Всеукраїнської федерації «Спас», який буде захищати наших шановних мужніх хлопців та стане оберегом, який вони будуть брати на урочисті заходи та змагання. 

Благословити їх на це благе діло прийшов президент «Спасу» Олександр Притула. Перший стежок зробила народознавець, етнолог Яна Яковенко. Вона розповіла козачкам про значення елементів орнаменту та правила при вишиванні рушника.

Кожного дня протягом місяця десятки рук майстринь будуть працювати над оберегом під керівництвом майстрині Тетяни Беляєвої. Разом вибрали орнамент рушника. На білому полотні розростеться дерево роду червоними нитками. Цей колір символічний для Запорізького краю. Адже спас - звичай козацьких родів.

Вправляються пані не тільки з набором для рукоділля, а й зброєю — шаблями. Представниці осередку козацького шабельного бою «Коловерть» влаштували для учасниць акції майстер - клас флансіровки. Навчили тренувальним рухам. 

Готовий витвір мистецтва наші пані козачки презентують наприкінці червня — на свято Івана Купала. Тоді на острові Хортиця відбудеться й посвята активного жіноцтва у козачки.

Світлана Костюк, фото автора

http://jerait.com