Маємо право на захист

http://jerait.com

У прес-центрі «Журналіст» пройшла прес-конференція на тему: «Забезпечення захисту прав людини системою безоплатної правової допомоги. Підсумки роботи у 2017 році (Запорізька область)».

Участь у заході взяли директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій і Донецькій областях Павло Наливайко та адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, Ганна Мєшальникова і Руслан Балковий.

Для журналістів було проведено Публічну презентацію результатів діяльності Регіонального центру та наведено приклади успішного захисту прав і представництва інтересів клієнтів установ системи безоплатної правової допомоги.

Наразі у Запорізькій області функціонує 4 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (2 - у Запоріжжі, 1 - Мелітополь, 1 – Бердянськ) та у віддалених районах області 17 бюро правової допомоги (наприклад, Більмацький,Чернігівський , Веселівський райони, тощо).

З квітня 2017 року юрисдикція Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги й на Донецьку область. До речі, у Донецькій області також є 2 місцевих центри: у Краматорську та Маріуполі, і 17 бюро правової допомоги.

Як розповів керівник Центру Павло Наливайко, - з початку року до місцевих центрів та бюро правової допомоги у Запорізькій області звернулися та отримали безоплатну первинну правову допомогу більше ніж 28 з половиною тисяч осіб.

Свої правові проблеми за допомогою адвоката, послуги яких оплатила держава, вирішили майже 3700 мешканців Запорізького краю. Крім адвокатів, інтереси осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами можуть представляти фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги. Можливістю отримати безоплатну вторинну правову допомогу від фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги вже скористалося 470 осіб.

Найчастіше мешканці області звертаються з питаннями, що стосуються соціального забезпечення, сімейного, спадкового, земельного, житлового та трудового права. Регіональний центр також постійно опікується проблемами та захистом прав учасників АТО та вимушених переселенців. Наприклад, з питаннями, що стосуються земельного, житлового права, або соціального забезпечення звернулося майже 540 учасників АТО. А з питаннями, щодо сімейного, трудового, спадкового права, і також соціального забезпечення (надання статусу ВПО, поновлення пенсійних виплат) – більше 1000 вимушених переселенців.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства запоріжці можуть звертися до центрів з надання безоплатної правової допомоги. 

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України), а також на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

Олена Качура

http://jerait.com