«Укрпошта» і преса: пошук шляхів співпраці

http://jerait.com

Саме вибудова конструктивної співпраці була головною темою Всеукраїнської онлайн-наради редакторів газет із питань поштової доставки преси, яка відбулася восьмого квітня в онлайн-форматі. Захід був організований  Національною спілкою журналістів України у відповідь на звернення керівників місцевих ЗМІ, занепокоєних станом поштової доставки своїх видань до читача та проблемами у стосунках із головним поштовим оператором країни, і зібрав понад двісті редакторів періодичних видань. Активну участь у нараді взяли і керівники запорізьких ЗМІ.

Газетярі одностайні в тому, що Укрпошта – єдиний національний поштовий оператор з розгалуженою мережею, і від її стабільної роботи залежить  існування національної преси та її функціонування як складової українського інформаційного простору. До участі в Нараді запросили генерального директора АТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського.

Відкриваючи захід, голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зазначив:

«Сьогодні відбувається другий етап Всеукраїнської наради редакторів, яка зосереджується на питаннях поштової доставки преси, діалогу між видавцями та «Укрпоштою». Нині триває активне реформування поштової галузі. Відповідно ми розглядаємо нашу нараду як майданчик пошуку рішень, котрі допоможуть українським газетам утримати свою аудиторію, зняти напругу у стосунках з «Укрпоштою» і водночас домовлятися про стратегію взаємодії на майбутнє. Ми напрацювали гарний зворотній зв’язок щодо якості поштової доставки в Україні і передаємо їх співробітникам «Укрпошти» для подальшого урахування». Розраховуємо на більший конструктив від цієї виробничої наради».

Про партнерство Федерації професійних спілок України та НСЖУ у захисті прав журналістів та ЗМІ розповів у своєму виступі ще один учасник наради – голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий. Він, зокрема, нагадав про укладений минулого року Меморандум про співпрацю між НСЖУ та ФПУ, який задокументував об’єднання обох спілок для захисту прав журналістів і ЗМІ. Федерація профспілок України виступила модератором у конфліктній ситуації, коли «Укрпошта» минулого року ініціювала рішення про перегляд тарифів на доставку видань за передплатою.

Після коротких виступів редакторів-учасників Всеукраїнської наради щодо поштової доставки преси генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський розповів про реформування національного поштового оператора «Укрпошта» та його стратегію у відносинах з друкованими ЗМІ.

Передусім, він зазначив, що цінує свободу слова і готовий до співпраці з видавцями, аби зберегти галузь. Також Ігор Смілянський торкнувся проблемних питань у діяльності очолюваного ним акціонерного товариства.

«Так сталося, що половина доходу «Укрпошти» стала збитком із першого січня. Мінімальна заробітна плата збільшилась, а тарифи залишились на рівні 2020 року. Тариф на доставку пенсії залишився на рівні мінімальної заробітної плати 4 400 гривень. Те ж саме стосується листів: тариф на доставку листів як був у 2020 році дев’ять гривень, так і лишився. Мінімальна заробітна плата при цьому збільшилась на 37 відсотків. Збільшується єдиний соціальний внесок. Тільки по ЄСП цього року ми платимо 280 мільйонів гривень. Держава забирає 50 відсотків доходу». Однак, ми шукаємо конструктивні рішення – підкреслив він. 

- Зокрема,  відбулися зміни в роботі пересувних поштових відділень, які мають поліпшити ситуацію з доставкою преси до віддалених сіл. Практика показала, що у великих селах пересувні відділення працюють не так ефективно. Тому я  прийняв рішення: у селах, де населення більше 1200+ , залишити стаціонарне відділення, поставити там комп’ютер, і зробити так, щоб це відділення працювало п’ять днів на тиждень. Хоча не завжди є спроможність провести зв’язок. Будемо працювати з місцевими ОТГ, сподіваюсь і на вас, журналістів. Таким чином у великих селах залишиться стаціонарне відділення, а у пересувних відділень буде більше можливості й часу для невеликих та віддалених сіл», – зазначив Ігор Смілянський.

Також було порушено чи не найгостріше питання: як вплине на передплату та медіа прийнята нещодавно Постанова Уряду про переведення пенсійних виплат на картки. На думку керівника «Укрпошти», це порушення прав людини і призведе до значних втрат по передплаті. Держава втратить від цього більше, ніж заощадить. - В цьому питанні я сподівався на більшу підтримку від вас, журналістів. Але не чув від вас такої ж критики уряду, як критикуєте мене. Я довів інформацію до адміністрації Президента. Це дуже небезпечна постанова, і якщо її не відкрутить назад, наслідки можуть бути просто незворотні», – сказав Ігор Смілянський. Це рішення не остаточне і перемовини з урядовцями тривають.

Також посадовець відповів на запитання редакторів та, зокрема, прокоментував ідею альтернативної доставки друкованих видань до сільської місцевості. На його думку, ніяка приватна служба доставки не поїде в село. Він також розповів про систему мотивації листонош, зарплата яких напряму залежить від кількості оформлених передплат на місцеві видання: «Листоноші отримують за передплату десять відсотків надбавки, а за ковбасу сім відсотків. Ковбаса не впливає на їхню ставку, а передплатні видання впливають. За якість доставки в сільській місцевості передбачено 15 відсотків надбавки до зарплати, у місті – тридцять. Якщо є скарги – надбавки скасовуються», - зазначив І. Смілянський.

Серед новацій, які збирається запровадити «Укрпошта» – оснащення листонош GPS-навігаторами та девайсами: «Не вручну, а автоматично відслідковувати, чи вийшла вона на місце». Модернізують і діяльність сортувальних пунктів. Кожна пачка газет матиме штрих-код, який дозволить відслідковувати вчасне надходження до передплатника.

Ігор Смілянський повідомив також про початок передплатної кампанії за тарифами минулого, 2020 року. Він висловив задоволення тим, що створено майданчик для обговорення проблемних питань у стосунках «Укрпошти», і підкреслив готовність до діалогу та пошуків компромісу.

Свої пропозиції щодо покращення поштової доставки преси на Нараді висловили редактори з більшості областей України. Підбиваючи підсумки зустрічі, голова НСЖУ Сергій Томіленко підкреслив:

«Позитивом є те, що всеукраїнський редакторський корпус комунікує з «Укрпоштою». Це важлива подія в житті медіа-простору. Маємо позитив – початок передплати в Україні. Завдяки зусиллям Спілки, видавців, Федерації профспілок України та «Укрпошти», тарифи не піднялися. Ми критикуємо не лише одного пана Смілянського, а й урядовців, і пана Потураєва (голову Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики – Ред.). Але ми за конструктив і спільно шукаємо вихід із складної для всіх нас ситуації. Зібралися небайдужі до майбутнього українських газет люди. Ми всі одностайні в тому, що газети важливі, це частина інформаційної безпеки України, і будемо захищати і видавців, і свою аудиторію».

http://jerait.com