Юристи ІМІ розробили інструкцію для журналістів щодо фіксації судового процесу

http://jerait.com

Питання фіксації судового процесу в Україні регулюється відповідними нормами Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, а також відповідними процесуальними кодексами, на які опираються судді під час судового провадження для визначення прав учасників процесу, інших осіб, що присутні у залі судового засідання, та представників засобів масової інформації.

Треба мати на увазі, що процесуальні норми можуть дещо звужувати можливості, що передбачені у спеціальному законодавстві, що регулює судоустрій, і саме процесуальні норми будуть застосовуватися судами в окремих видах судових процесів.

У всіх видах судових процесів є можливою фіксація без дозволу суду на портативні аудіотехнічні засоби, а ось щодо інших видів портативної чи стаціонарної фіксації судового процесу є свої правила та процесуальні вимоги у кожному з видів провадження - про особливості фіксації судових засідань у кожному з видів судових процесів описано детально далі по кожному з них окремо.

Відповідно до положень ч. 3, 4 та 5 ст.11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”:

“3. Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. У разі вчинення особою дій, що свідчать про неповагу до суду або учасників судового процесу, така особа за вмотивованим судовим рішенням може бути видалена із зали судового засідання.

4. Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду.

Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав. Суд може визначити місце в залі судових засідань, з якого має проводитися фотозйомка, відеозапис.

5. Розгляд справи у закритому судовому засіданні допускається за вмотивованим рішенням суду виключно у випадках, визначених законом” - дана норма закріплює за всіма учасниками судового процесу, особами, що присутні у залі судового засідання, та представниками засобів масової інформації право проводити фіксацію судового процесу (крім його трансляції) за допомогою портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, тобто без клопотання на ухвалення судом такої можливості. Але такі можливості повинні здійснюватися з урахуванням обмежень, установлених законом, у тому числі і спеціальними процесуальними кодексами, де описані свої особливості гласності та відкритості судового процесу у частині можливості його вільного фіксування на портативні чи стаціонарні технічні засоби”.

http://jerait.com