Print this page

Неаполітанські замальовки переселенки - 12

Rate this item
(3 votes)

Марадона – кумир футбольного Неаполя

Історичний центр Неаполя на кожній вулиці демонструє щось цікаве для туристів. Все поспіль. Тільки ми гуляли біля площі Джезу, де я описувала зйомки фільму, одразу ж перейшли на дуже довгу вулицю VIA TOLEDO біля однойменного метро. А там такі барвисті, яскраві неаполітанські провулочки! Шириною з машину, вікна у вікна, купа кафешек туляться, лоточків з овочами, фруктами та вже різдвяними подарунками..

Я залишила подругу в кафе, а сама пішла  дослідити надра міста. І натрапила на фан-клуб футболіста Дієго Марадони. Там, в Іспанському кварталі, Форчеллі, Спакканаполі досі шанують одного з найвидатніших  футболістів в історії футболу. З любов'ю, як у музеї, виставлені фотографії кумира Неаполя у різних ракурсах. Сувеніри у вигляді футболок з його фото та футбольним номером, фігурок, значків, кухлів, постерів і т.д. Його портрети та цілі газети від фанатів із признанням у коханні та захоплення прикрашають стіни багатоквартирних будинків. Я, як дружина футболіста із Запоріжжя, дуже зацікавилася цим і вирішила нагадати вам, чому Марадона став кумиром Неаполя та знаковим гравцем для Італії.

Для початку, як завжди, небагато історії про виникнення футболу в Італії. Мені дуже цікаво було читати про це. Але я постараюся бути не дуже багатослівною. Починаючи з 16 століття за часів Римської імперії у Флоренції грали у середньовічний футбол. Навіть члени такої багатої та знатної родини Медичі та папи у Ватикані - Климент VII, Лев XI та Урбан VIII. А італійська федерація футболу була заснована у 1898 року. З 1905 року є членом ФІФА, з 1954 року – членом УЄФА. Прізвисько італійської збірної – «Скуадра адзурра»  (Squadra Azzurra, «Блакитна команда, синя ескадра»), яке пішло від традиційного синього або блакитного кольору форми італійської національної команди та будь-яких спортсменів, які представляють Італію. Назва «калчо» (удар) пізніше було прийнято для футболу в Італії. Збірна Італії вважається однією з найкращих національних команд світу.

Безперечно, саме футбол є для італійців спортом номер один. Тому відвідування домашніх матчів улюбленої команди є обов'язковим заходом для кожного поважаючого себе футбольного фаната. До речі, задоволення це не з дешевих навіть для італійців – вартість квитка на стадіон складає від 25 до 100 євро.

У Неаполі є футбольний клуб «Наполі». Відомий аргентинець Дієго Марадона, який виступав у минулому за «Наполі», включений до Зали слави італійського футболу в категорії «Іноземний гравець». За «Наполі» Марадона виступав у 1984–1991 роках. Аргентинець провів у складі італійського клубу 188 матчів та забив 81 м'яч. Надприродна техніка та лідерські якості Марадони допомогли «Наполі» стати першою командою з півдня Італії, яка виграла серію А.  Спочатку у 1987, а потім у 1990 році.

У Неаполі існує тверда віра в рятівника, який приходить з-за меж міста і спокутує гріхи його жителів. Такого ж  спокутника  Неаполь  побачив у Марадоні.   Це враження   ще більше  посилилося  на  презентації   аргентинця  5 липня 1984 р. Захід проходив на стадіоні «Сан-Паоло», куди Марадона буквально спустився з неба  -  гелікоптером  Теперь стадіон у 2020 році   на його честь перейменували у «Діего Армандо Марадона».

«Він навіки став кумиром уболівальників «Наполі». «Вони ніколи не забудуть, які успіхи приніс клубу Марадона, коли виступав в Італії", "Дієго залишиться в історії як людина, яка додавала у футбол яскраві фарби і радувала вболівальників різного віку непересічною майстерністю та фантастичною технікою». Такими заголовками рясніли газети після його смерті у 2020 році  від серцевого нападу у 60 років.

До речі, про Дієго Марадону знято документальний фільм режисером Асіфом Кападіа.

Світлана Костюк

Read 625 times Last modified on Неділя, 11 грудня 2022 13:58

Latest from
Notice: Undefined property: stdClass::$author in /home/brizazov/nsju.zp.ua/www/templates/vt_magazine/html/com_k2/templates/default/item.php on line 435

Notice: Trying to get property of non-object in /home/brizazov/nsju.zp.ua/www/templates/vt_magazine/html/com_k2/templates/default/item.php on line 435

Related items