Мова – це зброя

http://jerait.com

У Запорізькому Центрі журналістської солідарності, за ініціативою журналістів-переселенців, розпочалися тренінги з поглибленого вивчення української мови. Наша рідна солов’їна постійно розвивається, змінюється, як живий організм, тому треба знати всі тонкощі процесу, щоб донести до читачів, глядачів прекрасну та неповторну по красі українську мову.

Першою темою серії тренінгів стала ономастика, яка вивчає історію та закономірності  виникнення імен, їх розвиток й функціонування. Цей розділ мовознавства  може бути корисним в інтелектуальному аналізі  розпізнавання іменованих об'єктів або розпізнавання походження імен. Це популярний підхід використовується в  дослідженнях, а також в публікацій на історичні теми.

Тренінг провів журналіст, письменник, викладач Микола Білокопитов, який свою першу ономанистичну розвідку провів ще у студентські часи і добре знає все про походження імен, їхнє значення і поширення. Як з'ясувалося, 93 проценти власних імен в Україні запозичені. До суто слов'янських належать - Богдан, Борислав, Мирослав, Зореслава, Мирослава, Лада. Серед найбільш поширених в Україні - Володимир, Ігор, Олег, Віра, Любов, Людмила.

З Риму до нас прийшли імена Валерій, Віктор, Максим, Сергій, Інна, Марина, Наталія. Грузинське походження має ім'я Тамара, єгипетське - Таїсія, німецьке - Едуард, перське - Кирило. Одне з найпоширеніших у світі ім'я  - Іван у різних народів звучить по-різному:  у поляків - Ян, французькою мовою буде Жан, англійською - Джон.

Щодо значення імен, то деякі з них порівнюються з природою, наприклад, Леся - лісова. Ім'я Петро означає камінь, Аркадій - пастух, а Василь - царственний.

- Цікавий короткий  екскурс в історичне мовознавство має велике значення, - каже Антоніна Букреєва з Якимівки, - ми повинні знати своє коріння, джерела мови, що починаються з походження власних імен. Це закони суспільства, які має вивчати  та знати кожен сучасний українець. Знаєш рідну мову – маєш зброю проти ворогів.

Наталія Вадимова, Нина Деркач. Фото Дар’ї Зирянової 

http://jerait.com