Наталія Авраменко: «Зберегти здоров’я сімей під час війни – наш святий обов’язок»

http://jerait.com

В Запорізькому центрі журналістської солідарності відбулась зустріч журналістів-переселенців з Наталією Авраменко, директором КНП «Обласний медичний центр репродукції людини», заслуженим лікарем України, професором, депутатом Запорізької обласної ради ІІІ- VІІ скликань, доктором наук з державного управління, почесним громадянином міста Оріхів.

На цю зустріч Наталія Авраменко завітала як до рідної оселі, бо серед присутніх журналістів багато вимушених переселенців з міст Оріхів, Гуляйполе, Якимівка, Енергодар, Дніпрорудне, якими вона і як депутат, і як лікар вже багато років опікується.

І хоча обласна рада вже рік не проводить пленарні засідання, Наталія Вікторівна багато часу приділяє  допомозі районним лікарням, серед яких є переміщені до обласного центру, так і заклади або відділення, що залишаються в прифронтових зонах, наприклад  як Преображенська громада,  Гуляйполе, Комишуваха.  

- Під час війни Гуляйпільській Центральній лікарні ми з волонтерами зі Швейцарії допомогли медикаментами, ліжками, машинами швидкої. Пишаємось медиками, які лишились в Гуляйполі і працюють у підвалі в умовах постійних обстрілів, - розповідає Наталія Авраменко, - В Преображенку, Оріхів постійно доставляємо харчі, медикаменти. Допомагаємо в розселенні переселенців в гуртожитку Медичного університету. Розміщуємо районні ПСМД та БЛІЛ в приміщеннях інфекційної лікарні, кардіоцентру, у нас в Центрі. Робимо все, що можемо, щоб люди не почували себе покинутими,  мали лікарську підтримку та консультації.

Допомогу отримують навіть на окупованих територіях. Наприклад, при необхідності, проводять он-лайн консультації дитячого гінеколога у м. Токмак, або забезпечують генетично хвору дівчину з Мелітополя іноземними медичними препаратами.

Нажаль, руйнівна сила війни відобразилась і на демографічній ситуації в країні. Більше, ніж п`ять мільйонів українських біженців вимушено переховуються в інших країнах, здебільшого молодь та діти. З Центру репродукції людини  виїхало за кордон 10% лікарів. Всі вони вже підтвердили свою кваліфікацію і зараз активно лікують українських жінок у європейських клініках, лікують, зокрема, безпліддя.

- Коли я йду на роботу, розповідає Наталія Авраменко,- бачу в нашому Центрі репродукції сім’ї  переселенок з Оріхова, Полог, Гуляйполя. Ми всіх досліджуємо і лікуємо безоплатно. До кожного переселенця – особлива увага, бо їм доводиться переживати дуже важкі часи, коли ворог вигнав їх з рідних домівок в нікуди. Часто захворювання, проблеми у молодих дівчат, жінок і чоловіків  виникають від стресів, причинених війною. і можуть викликати зниження репродуктивного потенціалу. Це небезпечна тенденція для країни в цілому..

За 14 місяців від початку російського вторгнення з питань лікування безпліддя до закладу звернулося лише 340 подружніх пар, 60% з яких люди віком за сорок років, які втратили дитину і бажають знову народити.

Кількість пологів дуже знизилась. За весь 2022 рік в Запорізькій області, крім окупованих територій, народилось 4800 немовлят, за перший квартал 2023 року – менше 1000. Пологові будинки зараз працюють лише в Запоріжжі, у Вільнянську, Гуляйполі та Новомиколаївці відділення зачинені.

Люди тепер цікавляться  питаннями репродуктивних технологій «вирощування дітей в пробірці». З початком активної фази війни, ще з 2014 року, до Обласного медичного центру репродукції людини почали звертатись молоді хлопці, які перед мобілізацією бажають зберегти свій біологічний матеріал, тобто кріозаморожування сперми, для подальшого ЕКО запліднення у разі їхньої загибелі. Нажаль, в Україні немає закону, яким би коригувалися питання приналежності матеріалу та терміну його зберігання. Але, як каже Наталія Вікторівна, проконсультувавшись з правниками, вихід знайшовся. Подружня пара оформлює нотаріально завірену заяву, де обидві сторони письмово відображують свої побажання. Біоматеріал зберігається безоплатно. Продумані навіть питання його евакуації до клініки в Чернівцях у разі виникнення  загрозливої ситуації в Запоріжжі. 

На зустрічі пролунало багато запитань, бо тема дуже щемлива: здоров’я нації, демографічні процеси, збереження генофонду, майбутнє наших дітей без цього ми не можемо з впевненістю дивитися в майбутнє. 

- Червоною стрічкою через всіх нас проходить віра та надія в нашу Перемогу і відродження України як в цілому, так і маленьких сіл і містечок, - каже Іван Кушніренко  з Гуляйпілля, - Люди чекають повернення додому, де будуть народжувати малюків, які прославлять нашу країну на віки.

Саме цього дня, коли Наталія Вікторівна спілкувалися з журналістами-переселенцями, в типографі друкувався перший після початку війни номер оріхівської газети «Трудова слава». «Це добрий знак для нас, - каже редактор Світлана Карпенко, - бо з Наталією Авраменко, яка за останні десятиліття дуже багато зробила для мешканців Оріхова та всього району, як депутат та лікар, піклувалась про них повсякчасно, про що журналісти на сторінках нашої газети писали неодноразово. Тепер, впевнена, наша співпраця продовжиться і у оновленій газеті, і ми зможемо розказати читачам, про те, що роблять такі мужні та відповідальні лікарі, як Наталія Авраменко, для того,щоб зберегти життя та здоров’я людей на прифронтових територіях».    

Олена Морозова, фото Сергія Біжка

 

http://jerait.com