Виставка світлин запорізьких фотохудожників – цеглина в укріплення стосунків двох народів

http://jerait.com

Нещодавно, з 21 лютого по 17 березня, в Фінляндії, в Лахті - місті-побратимі Запоріжжя, відбулася фотовиставка «Війна в нашому домі: Запоріжжя», присвячена роковинам повномасштабного російського військового вторгнення в Україну. Проведення заходу було ініційоване запорізькою громадською організацією «Гуманітарно-інформаційний центр», виконавчим комітетом Запорізької міської ради та мерією м. Лахті.

Представники ГО «Гуманітарно-інформаційний центр»: Костянтин Гургура, засновник та голова правління, Наталія Єльцова, виконавчий директор, керівник проекту «Теплі долоні», волонтерка,  Олександр Павлов, військовий журналіст,  директор фінської Асоціації Партнерства - учасник виставки, завітали до Центру журналістської солідарності на зустріч з медіаспільнотою, серед якої багато тимчасово переміщених з окупованих територій нашої області журналістів. 

На початку зустрічі відбулося вручення нагород. Голова Запорізької обласної організації НСЖУ Наталія Кузьменко передала Олександру Павлову Спеціальну відзнаку Національної спілки журналістів за відданість журналістиці та особистий внесок у боротьбу з ворожою пропагандою, яку з візитом до Запоріжжя привіз голова організації Сергій Томіленко.  Наталія Єльцова отримала Грамоту ЗОО НСЖУ за плідну співпрацю.

- Фотовиставка - це знаковий захід, ініційований нашою громадською організацією за пропозицією Олександра Павлова, участі Запорізької мерії та мерії м. Лахті, є гуманітарно-інформаційною місією України проти російської ворожої пропаганди, важливим кроком в налагоджені стосунків між країнами - розповів Костянтин Гургура.

У відкритті виставки взяли участь мер м. Лахті Пекка Тимонен, перший секретар Посольства України у Фінляндській Республіці Олена Цівінська, засновник і голова правління Фінсько-Української асоціації національної оборони Кирил Ринне та голова правління Товариства українців в Фінляндії Василь Гуцул. До речі, символічність відкриття виставки саме в цей день пов`язана  не тільки з роковинами початку російського вторгнення в Україну, а й з 70-річчям з дня підписання угоди про споріднення міст Запоріжжя та Лахті  у далекому 1953 році за ініціативи фінської сторони.

В експозиції були представлені тематичні стенди, що висвітлюють війну росії проти України, фотороботи, поділені на два етапи: «Запоріжжя без війни» i «Запоріжжя у війні», а також прем`єра документального фільму «Шрами Запоріжжя».

На дванадцяти стендах розміщені світлини по напрямках «Непереможені», «Герої без зброї», «Діти війни», «Дорога на захід», «Зруйноване життя», «На лінії вогню», «Наближаючи перемогу», «Тікаючи від війни», «У зоні бойових дій», «Журналіст Олександр Павлов (Україна)», «Фотожурналіст Рафаель Ягобзаде (Франція)», «Дякуємо Вам за допомогу». 

- Ці дванадцять стендів висвітлюють різні аспекти трагедії, в якій опинилась Україна та пересічні українці під час російського вторгнення - від відчаю та розпачу мирних людей до спротиву на лінії зіткнення з ворогом наших мужніх захисників - військових та  ДСНСників. Правдива інформація у світлинах, яку не можуть осягнути люди, живучі далеко від війни, візуально передає емоцію  сьогоднішніх подій,- ділиться враженнями Наталія  Єльцова. 

Свої роботи для виставки надали запорізькі фотокореспонденти Дмитро Смольенко, Катя Клочко, Олена Тита, фотохудожники Олег Бурбовський, Ігор та Сергій Лаврови, львівський фотокореспондент Олег Огородник, фотокор «Радіо Свободна Європа» i «Радіо Свобода» Сергій Нужненко, запорізький військовий журналіст Олександр Павлов, французький фотожурналіст Рафаель Ягобзаде. Їхні світлини поділені на «до» і «під час» війни, щоби європейці змогли наявно побачити і відчути хоча б частину того болю, який завдається українцям. 

Фінські відвідувачі  з повагою і трепетом знайомились з експозицією. На заході можна було  зустріти і наших співвітчизників. Деякі з них втекли від війни і знайшли захист в Фінляндії, інші вже понад двадцять років мешкають у дружній країні. 

Один із співавторів та ініціаторів виставки, який має багатий досвід журналістської діяльності в Фінляндії Олександр Павлов розповів про свої світлини як про «авторське уявлення війни». Вже рік подорожуючи шляхами, де відбуваються бойові дії, або деокупованими територіями, по яких жахливою навалою прогуркотіла війна, він накопичив в своєму телефоні та камері понад три тисячі знімків. Деякими з них Олександр поділився задля експозиції, задля того, щоби розкрити очі на російську жорстокість та масштаби цієї війни. Як Україна бореться і своїми життями намагається зупинити ворога назавжди.

- Фінляндію було обрано тому, що я вже багато років працюю і зараз продовжую працювати в одній з найкрупніших газет, добре знаю цю країну. І тому, що в нас багато історичних паралелей, у нас той самий агресивний сусід, сучасний зріз української історії добре зрозумілий фінам. І саме ця країна є прикладом ефективного протистояння російському агресору. Події минулого року спонукали Фінляндію до вступу в НАТО. Європейська аудиторія, яка живе мирним життям, повинна знати і розуміти, що сучасна війна в Україні не конфлікт між двома країнами. Українці своєю кров`ю відстоюють глобальне європейське майбутнє. Такі виставки - це цеглина взаєморозуміння, - розповідає пан Олександр і продовжує,- Було складно з організацією цього заходу, бо за 30 років стосунки міст-побратимів зійшли нанівець. Однак завдяки небайдужим українцям, сучасним «моторам», енерджайзерам, їхнім мотиваціям, волі, спроможності цей проект втілився в життя. Особисто дякую Костянтину Гургурі, за такими, як він, майбутнє нашого відновлення. Цей проект буде мати продовження. Переговори вже відбуваються. Незабаром його побачить м. Інсбрук в Австрії, а в травні презентація відбудеться на центральній площі Риги в Латвії.

А саме зараз виставка відкрита в торгівельному центрі «Афіна» і запоріжці можуть познайомитися з експозицією в наочну.

Разом з фотовиставкою відбулися робочі зустрічі української та фінської сторін, присвячені розвитку ділового співробітництва у сфері освіти, культури, енергозберігаючих технологій та екології, питанням відновлення міської інфраструктури та відбудови Запорiжжя після війни. Окрему увагу приділять проблемам українців, які отримали захист Фінської держави, - продовжує Костянтин Гургура, - Тематичні зустрічі відбулися за такими напрямками: Екологічні роботи та вуглецево-нейтральний Лахті 2025, Iнноваційний розвиток та міжнародне співробітництво, Ділове середовище регіону Лахті, Співробітництво на рівні громадян та НПО. Також відвібулася зустріч з університетом LAB та ознайомлення з науково-дослідними проектами. Сподіваємось, що після цього візиту ділові та культурні відносини між нашими містами набудуть подальшого розвитку.

Олена Морозова, фото Сергія Біжка

http://jerait.com