Будь-яка неточність б’є по репутації журналіста

http://jerait.com

В Івано-Франківську відбулася друга зустріч у рамках «Kurs_говорить», що ініціював інтернет-видання «KURS». Цього разу франківці мали змогу поспілкуватись із журналістом-розслідувачем, засновником проєкту «Наші гроші» Юрієм Ніколевим. Темою спілкування була «Як у час війни корумпанти ослаблюють Україну і що з цим робити».

У розслідувальній журналістиці Юрій Ніколов понад 20 років, 15 із них займається тендерною корупцією.

Видання «Наші гроші» протягом року не писали про корупцію в Україні. Натомість писали про оборудки в Росії.

«Багато публікацій залишилося неопублікованими. Вони на «після перемоги». Я побачив, що всі, хто займалися корупцією в Україні, наче відвернулися від неї. Це було негласно, що актуальний ворог зовнішній. Ми через VPN-и читали російські медіа й аналізували вплив санкцій на росію. Цим ми займалися до кінця літа, але почали відбуватися дві речі. Ми побачили, що санкції вплинули, а з іншого боку я почав усе частіше чути від своїх колишніх джерел про те, що варто повертатися», — розповів журналіст.

Основне місце для обговорення на зустрічі мало нещодавнє розслідування Юрія про держзакупівлі в Міноборони харчів для ЗСУ, де він розглянув різке збільшення цін після 1 січня 2023 року. Журналіст розповів, що за тиждень до виходу матеріалу вони подавали звернення до Міноборони з проханням прояснити ситуацію, та пояснень не отримали, реакція була тільки після оприлюднення. Як зазначив Юрій, розслідування сподвигло на структурні зміни.

«Дуже добре, що зараз змушуємо оприлюднювати ціни від Міноборони. Думаю, закони будуть прийняті й ви самі зможете побачити, почому ж насправді яйця. Щоб не було додумування: чи журналіст не дописав зайвого і не обманув», — наголосив журналіст.

Та, як розповівь журналіст-розслідувач, на цьому добрі новини закінчуються. Від публікації статті про «яйця Рєзнікова» минув уже місяць, і за цей місяць Міноборони зробили багато чого. Спершу Юрію «пришивали» державну зраду, потім перейшли до звільнень та арештів.

Також Юрій прокоментував відповідь Міноборони про технічну несправність:

«Пам’ятаєте яйця в кілограмах? Вони ж таки не оприлюднили уточнень. Якщо там помилка, то її легко виправити. Друге, ігнорують навіть вимоги Верховної Ради про надання накладних».

Головний редактор «KURS» Сергій Борис, який був модератором зустрічі, окремо порушив питання відповідальності розслідувача за помилку. Він запитав, чи не було випадків у журналістській роботі Юрія, коли інформація зашкодила репутації людини чи країни. Юрій Ніколов відповів на це в контексті матеріалу Михайла Ткача: «Для репортерів перш за все критерієм успіху є публікація ексклюзиву найпершим. Я не репортер, у мене немає такого маркету і конкурувати також ні з ким. На прикладі Ткача репортери отримували нагадування: верифікація! У мене в редакції це називається погуглити. Михайло не погуглив, а повірив джерелу. Це урок. Від помилок ніхто не застрахований».

Журналіст зазначив, що будь-яка неточність сильно б’є по репутації, а помилки слід виправляти, бо якщо ми втратимо довіру до журналістики, яка є однією з гілок влади та балансує суспільство, ми будемо мати таку ж ситуацію як у росії.

http://jerait.com