Журналістам – про тактичну медицину

http://jerait.com

Наданню домедичної та екстреної допомоги в критичній ситуації та правилам виживання в небезпечних умовах навчалися журналісти-переселенці та місцеві медійники на семінарі-практикумі. Його за допомоги міжрайонної організації товариства Червоного Хреста, який очолює Валентина Басова, провів Запорізький Центр журналістської солідарності НСЖУ.

Навчала журналістів основам тактичної медицини досвідчений тренер-інструктор Світлана Роздобудько. Всі присутні мали змогу не тільки засвоїти теоретичні знання, але і власноруч потренуватися в наданні першої екстреної допомоги в критичній ситуації, навчитися правилам виживання та врятувати постраждалих. Це дуже важливо  в умовах жорстокої війни, коли кожного дня під ворожими обстрілами гинуть і травмуються дорослі та діти.

- Існують засоби надання домедичної допомоги без спеціальних засобів, що називається, голіруч. Як можна використати для цього і звичайну хустку, і носовичок, і серветку для обробки поранення, олівець чи гілку замість джгута, поліетиленовий пакет за відсутності медичних рукавичок. Головне не розгубитися в критичній ситуації, - підкреслила Світлана Роздобудько.

Прийоми та методи надання першої допомоги людині, яка знаходиться у несвідомому стані в перші хвилини, до прибуття швидкої, демонструвалися і на манекенах, і на учасниках семінару. Кожен з присутніх зміг відпрацювати навички виконання штучного дихання, стабілізації пораненого. На перший погляд, звичайні натискання грудної клітини мають багато нюансів - швидкість, сила тиску і таке інше.

Журналісти тренувалися, як правильно накласти пов’язку при різних видах поранення, як надати  допомогу при опіках чи інших ураженнях. Адже рятівник повинен бути впевненим, що його допомога не зашкодить. До речі, з практичними завданнями успішно впоралися не лише жінки- журналістки, але й чоловіки.

- Я на практиці засвоїв багато корисних і потрібних нині речей. Якщо комусь треба буде екстрено надати медичну допомогу, впевнений, що не розгублюся. І, що не менш важливо, зможу в екстреній ситуації грамотно допомогти собі самому. Це був дуже корисний захід, - сказав кореспондент «Запорізької правди» Пилип Юрик.

А потім настав час запитань-відповідей. Тренери розлого коментували кожне запитання, показували порядок дій в тій чи іншій ситуації. І з’ясувалося ще багато чого цікавого та корисного з практики, про яке обов’язково треба знати.

Знання, які ми отримали сьогодні, під час семінару-практикуму, будуть нам надзвичайно корисними. Я тепер точно знаю, що робити, коли виникне необхідність такої допомоги. Це актуальні і потрібні нині знання і навички. Вдячні нашому Центру журналістської солідарності за його організацію - зазначила кореспондент газети «Трудова слава» з Оріхова Тамара Курочкина.

Олена Морозова

Фото Юрія Зелінського та Сергія Біжко

http://jerait.com