Журналісти важливі. Наше гасло - солідарність

http://jerait.com

Відбулася онлайн-зустріч між Центрами журналістської солідарності НСЖУ Запоріжжя та Івано-Франківська за участю журналістів-переселенців, військових журналістів, викладачів вишу, представників медіа-спільноти обох областей.

Це не перший спільний захід журналістів Запоріжжя та Івано-Франківська, давні партнерські стосунки яких наочно доводять: Схід і Захід – разом. Україна єдина. І головний професійний та громадянський обов’язок   журналістів цю єдність зміцнювати, особливо зараз, у важкі часи випробування української війною, яку принесли на нашу землю російські загарбники.

- Гасло про журналістську солідарність – не просто слова, це наша надійна зброя у боротьбі з ворогом. І в цьому плані роль Центрів журналістської солідарності НСЖУ, як осередків єдності і взаємодопомоги журналістам, що через війну стали вимушеними переселенцями – неоціненна, - підкреслили у своєму вітальному слові учасникам зустрічі співкоординаторка Центру в Запоріжжі, голова обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України  Наталія Кузьменко та координаторка Центру у Івано-Франківську, секретар НСЖУ Вікторія Плахта. 

Привітала колег з початком творчої роботи і голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Лілія Боднарчук.

До  учасників зустрічі «Журналісти важливі. Наше гасло – солідарність» звернувся також голова НСЖУ Сергій Томіленко. Він, зокрема, зазначив:

- Ми з вами, шановні колеги, добре усвідомлюємо важливість нашої праці. Саме журналісти-професіонали формують громадську думку і суспільство, доносять до людей важливу інформацію. І в мирний час це не так просто, бо свобода слова вимагає мужності і об’єктивності, журналісти нерідко зазнавали і зазнають тиску та переслідувань. І тоді на допомогу приходила журналістська солідарність. Ми разом відстоювали колег і власне, самі ЗМІ. Маємо чимало прикладів ефективності такої роботи під час роздержавлення регіональної преси, зокрема, в Запорізькій області, захисту прав наших колег на Франківщині і по всій Україні.

Нині ж, під час загарбницької війни росіян, ми разом з усім українським народом воюємо за свободу і незалежність нашої країни. Ми тримаємо інформаційний фронт, боремося з ворожою дезінформацією - це не менш  важливо для нашої Перемоги, ніж звитяжні подвиги наших українських вояків.

Ми підтримуємо один одного в цій боротьбі. Сотні журналістів змушені були виїхати з тимчасово окупованих та прифронтових територій. І вони змогли знайти професійний і людський прихисток в наших Центрах журналістської солідарності, які за підтримки міжнародної журналістської спільноти діють у шести містах України.  Вони вже показали і показують свою ефективність і необхідність в умовах війни. Підтримуючи колег, допомагаючи їм здійснювати свою професійну діяльність. Ми з вами нині – вартові і літописці сучасної історії України. Будемо ж гідні цього високого покликання. 

Сергій Томіленко розповів про цікаві перспективи співпраці Центрів журналістської солідарності з ЮНЕСКО. Принагідно він також повідомив про рішення зарубіжних партнерів надати допомогу газеті «Трудова слава» з прифронтового містечка Оріхів,  редакторка якої Світлана Карпенко нині живе і працює в Запоріжжі і, окрім журналістської роботи активно допомагає у втіленні важливих соціальних проектів.

Далі в дискусію включилися журналісти і фахові викладачі із Запоріжжя та Івано-Франківська. В Запорізькому Центрі в дискусіії взяли участь журналісти-переселенці Микола Осиченко, президент кампанії «Маріуполь-ТВ», Світлана Залізецька, заступниця директора «Мелітополь ТБ»,  телевізійниця Вікторія Горбатко з Бердянська, Світлана Карпенко, яка очолює газету «Трудова Слава» з Оріхова, Богдан Василенко, журналіст, старший сержант Нацгвардії України, Олександр Павлов, військовий кореспондент.

Від наших франківських колег виступили   Роман Кривко, редактор Українського радіо з Харкова, журналістка Олена Смирнова, двічі переселенка – в 2014 – з Донецька, а нині – з Ірпіня,  Віталій Чорненький, головний редактор інтернет-видання «Голос-Інфо» та газети «Голос-Інформ», Михайло Мазур, власкор газет «Вісті», в західних областях України, а також фахові викладачі факультетів журналістики Віра Качмар та  Галина Пристай. Вони не тільки наводили приклади реальної журналістської солідарності, ділилися досвідом роботи в умовах війни, підняли ряд нагальних проблем професійної діяльності, які вимагають рішення вже сьогодні. 

В он-лайн зустрічі взяли участь безпосередньо в студіях та підключилися до неї понад 50 медійників Запоріжжя та Івано-Франківська. Тож розмова вийшла цікавою і корисної для всіх Центрів журналістської солідарності і для медійної спільноти України.

Валентина Бистрова

http://jerait.com