Сестри з Яремча продають домашню випічку, щоб зібрати гроші на потреби ЗСУ

http://jerait.com

Сестри Оксана та Наталія Пасічні з міста Яремче на Івано-Франківщині готують та продають домашню випічку, щоб зібрати гроші на потреби Збройних сил України. Про те, як з'явилася ідея допомогти українській армії та скільки вдалося зібрати грошей, дівчата розповіли в етері Суспільного.

- У нас є давня мрія – домашня пекарня. Ми почали з виробництва зефіру і навіть придумали бренд – «Файна фамілія». А з початком війни почали думати над тим, що ми можемо зробити та як долучитися до збору грошей для військових. Оскільки до Яремча приїхало багато переселенців, усі наші котеджі та готелі були зайняті, то ми подумали, що ці люди хотіли б спробувати чогось смачного і домашнього, – розповідає Оксана.

Сестри кажуть, що реалізувати ідею їх підштовхнула Наталія Семенова з містечка Тараща на Київщині. Під час війни вона із сестрою та двома маленькими дітьми оселилися у родині Пасічних, а її чоловік залишився боронити Київ.

- Вони випікали нам щодня стільки смачного. Ми насолоджувалися їхньою випічкою, – говорить Оксана Пасічна.

Пекти планували всі разом. Вони розіслали пропозицію по готелях та чекали на відповіді. Перший відгук отримали тоді, коли їхні київські гості виїхали до Німеччини. Тому, кажуть, за справу вирішили взятися самі.

Дівчата печуть солодощі вдома, за власні гроші купляють продукти. За їхніми словами, спочатку було нелегко, але їм допомагала уся сім'я. Рецепти дівчата беруть з маминого записника, де є переписи від старших людей, у тому числі родинні, а також – із книжки сестер-монахинь із Дори. Своїми рецептами з дівчатами поділилася і їхня гостя з Київщини, а зараз й інші люди почали розповідати свої улюблені та перевірені рецепти.

Сестри кажуть, що крім зефіру зараз печуть різні пляцки: медовий, маковий, торт «П’яна вишня». Також готують завиванці, булочки з маком, сирники, пампушки, чизкейки та капкейки.

Нещодавно дівчата організували благодійний вечір у Музеї етнографії та екології Карпатського краю, де поєднали ярмарок солодощів із виступом кавер-гурту «Борщагівка». Там із продажу випічки вони заробили 5 тис. грн., ще 12 тис. 250 грн. небайдужі люди вкинули у скарбничку для пожертв.

Наталя Пасічна каже, що згодом хочуть організувати декілька благодійних вистав і вечір творчості переселенців. З її слів, зібрані гроші передадуть яремчанським та київським волонтерам для закупівлі амуніції, яка потрібна військовим.

http://jerait.com