На Коломийщині сотні людей шиють устілки і крутять цигарки для бійців

http://jerait.com

Працівники культури Коломийщини з сотнями волонтерів та переселенців шиють устілки і крутять цигарки для захисників України.

Анна-Сабіна Ружицька, активістка Івано-Франківської обласної спілки журналістів:

«У нашому місті є два великі волонтерські центри. Сюди від початку війни приходять працівники Народного дому сервісного центру і сотні коломиян та переселенців, які вже живуть у нашому місті. Організували в Народному домі допомогу нашим захисникам і захисницям місцеві депутати і активісти Віталій Гурник і Галина Беля. Працюємо щодня з 09.00 до 18.00», — розповідає  Мар’яна Кодіна-Іванович, заступниця начальника міського управління культури.

Аби пошити устілки та каримати для сидіння, люди приносять з дому невеличкі швейні машин. Для пошиття використовують пінофол (фольговану теплоізоляцію, на основі пінополіетилену і алюмінієвої фольги) і шерстяні й велюрові тканини. Уже пошили більше тисячі кариматів та кілька сотень пар устілок.

Щодо цигарок, то тютюн, спеціальний папір і машинки для крутіння також приносять волонтери.

«Звісно, не всі одобрюють паління, але в нас війна і ті, хто на передовій, курять, їм потрібні цигарки. І ми повинні допомогти їх отримати», — каже співрозмовниця.

У Народний дім приходять багато волонтерів жінок. 

«Працюючи разом з нами, вони трохи забувають про тривожність, отримують психологічне розвантаження. Та й ми стараємося, аби  тут, попри війну, була добра атмосфера. На те ми й працівники культури», — продовжує Мар’яна Кодіна-Іванович.

Долучилися до допомоги захисникам й актори Коломийського академічного обласного театру імені Івана Озаркевича. На балках сцени вони плетуть маскувальні сітки, крутять цигарки та планують, як після перемоги України потішать глядачів новими виставами.

А в приміщенні коломийського Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття виробляють енергетичні батончики та продуктові пайки для потреб військових і бійців тероборони.

 

http://jerait.com