Шість годин у заручниках

http://jerait.com

Вчора у Бердянську окупанти заблокували співробітників у приміщенні інформаційної групи «ПРО100» та намагалися схилити журналістів до  співпраці. Пропонували стати пропагандистським рупором окупації, але колектив медійників працювати відмовився і через шість годин їх відпустили по домівках.

Один з бердянських журналістів, який поінформував про деталі прямої інформаційної окупації, пише:

- Вчора ми мали намір провести редакційне планування на найближчі дні. – Раптом прийшли російські військові, з ними також були чоловіки у балаклавах, не у військовій формі. Пішли пропозиції. Працювати. Всі, хто прийшов до нас – сторонні люди, привезені. Можна сказати, що серед них є фахівці за різними інформаційними та технологічними напрямами, вони готові налагоджувати і вести мовлення. У нас, у колективу, складається враження, що їх глибоко консультували (джерела у силових відомствах) щодо досвіду бердянських журналістів, різних ситуацій, які з нами траплялися у минулі роки. Як аргумент на користь роботи в нових умовах окупації, нам нагадували про певні інциденти минулого, коли нібито «націоналісти тисли на місцевих журналістів.

До групи «ПРО100» входять ТРК «Юг», онлайн-радіо «Азовська хвиля», онлайн-ресурс «pro.berdiansk.biz», газети – «Бердянские ведомости», «Бердянск деловой», «Ведомости Юга». Сьогодні співробітники цих видань вирішили масово звільнитися, щоб не бути слугами окупантів.

Запорізька обласна організація НСЖУ висловлює солідарність з колегами, які відмовляються працювати на окупантів.

Водночас, ситуація із безпекою журналістів та медіапрацівників у регіонах, де присутня російська армія, є надзвичайно тривожною, загрозливою. НСЖУ фіксує воєнні злочини Росії проти працівників ЗМІ та інформує про них Європейську та Міжнародну Федерації.

http://jerait.com