НСЖУ відкриває «гарячу лінію» для редакторів газет

http://jerait.com

Кілька тижнів залишається до завершення кампанії з передплати друкованих ЗМІ на 2022 рік, а редактори видань інформують Національну спілку  журналістів України про незадовільні темпи відновлення передплатних тиражів. Основними факторами такої ситуації газетярі з локальних видань зазначають запровадження оператором поштового зв’язку «Укрпошта» пересувних відділень та скорочення графіків роботи стаціонарних пунктів поштового зв’язку, звільнення місцевих листонош. У НСЖУ закликають керівництво «Укрпошти» зосередитись на оперативному реагуванні на нарікання видавців та визначити передплату-2022 нагальним пріоритетом поштового оператора до кінця цього року.

«Станом на 12 грудня ми відновили лише 40 відсотків передплатного тиражу, при тому, що рік тому цифра відновлення у нас складала понад 80%. Фактично, удвічі впала передплата, або її темпи. Наші читачі інформують, що пошта перестала носити газети, або трапляються постійні збої. Тому люди уже і самі відмовляються від передплати на наступний рік», - нарікає у своєму зверненні до НСЖУ видавець із Харківської області.

«Недотримання графіку доставки, закриття поштових відділень у селах, слабка зацікавленість поштових працівників у збереженні обсягу передплати, брак персоналу (листонош)». Такими основні проблеми у співпраці з Укрпоштою бачить Діляра Кудусова, головний редактор газети «Новий день» із Мелітополя Запорізької області.

«Необхідно налагодити чіткий оптимальний графік роботи відділень і пересувачок (пересувних відділень), причому він повинен бути загальновідомий  і для людей і для редакцій. Повинен бути налагоджений дієвий звязок пошта-редакція-передплатник. Щоб звернення людей не залишалися без уваги. Повинна бути співпраця пошти з редакціями, а не контра. І зацікавленість листонош у тиражах саме місцевих ЗМІ», - переконана Вікторія Майнич, головний редактор суспільно-інформаційної газети "НовинаР" з Фрунзівки Одеської області.

Національна спілка журналістів України відкриває «гарячу лінію» для редакторів газет для реагування на незадовільні темпи відновлення переплати. 

Редакторів просять заповнити коротку форму опитування, в якій описати проблеми із відновленням передплатних тиражів на 2022 рік на власні видання та вказати, якими є нарікання на роботу «Укрпошти». Також від видавців приймаються  пропозиції щодо покращення прийому передплати та поштової доставки преси.

Зібрана інформація буде оперативно опрацьована експертною групою НСЖУ та передана на розгляд керівництву оператора поштового зв’язку «Укрпошта» для невідкладного реагування.

«Ми стурбовані, що до НСЖУ звертаються видавці регіональних ЗМІ, які інформують про критично низький темп передплатної кампанії, - зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Локальні газети – це важливе джерело інформації для багатьох громадян, особливо для тих, хто проживає у місцевості з недостатнім охопленням інтернетом. Згортання тиражів преси – це втрата доступу українців до важливої місцевої інформації, це реальна загроза інформаційній безпеці України».

http://jerait.com