«Червона рута-91» - в серці запоріжців назавжди!

http://jerait.com

30 років тому, з 9 по 18 серпня в Запоріжжі проходив фестиваль сучасної пісні та популярної музики "Червона рута". Це була непересічна подія для Запоріжжя. У конкурсі змагалися сотні талановитих артистів з усієї України, які згодом стали зірками естради. Програма фестивалю була насичена різноманітними заходами: творчі зустрічі, кінопокази, виступи поетів-авангардистів, книжкові виставки-ярмарки, наукові диспути, концерти артистів діаспори, прес-конференції, інтерв'ю, презентації, виставки народних майстрів, українські обряди, «нічні кав'ярні», молебінь за Україну… Це відкривало нам українську Україну.

Цієї визначної події Запорізька обласна організація НСЖУ присвятила святкове засідання клубу «Творчі зустрічі» в рамках підготовки до святкування 30-річчя Незалежності України. У прес-центрі «Журналіст» зібралися запорізькі музиканти, які виборювали перемогу у фестивальних змаганнях, та журналісти видань, що висвітлювали подію у ЗМІ.   

У фіналі конкурсу змагалися 10 запорізьких артистів, у тому числі – гурт "Острів Патмос" на чолі з гітаристом Сергієм Цимановським та співак і композитор-пісняр Анатолій Сердюк з бек-вокалістками Іриною Алексановою та Юлією Куценко. Музиканти поділилися з присутніми своїми яскравими спогадами про виступи та міцну дружбу, яка зародилася тоді між співаками Заходу і Сходу.

Про те, як працювали журналісти під час фестивалю, розповіла голова ЗОО НСЖУ Наталія Кузьменко, тоді - кореспондент міської вечірньої газети «Наш город».

- Ми буквально днювали та ночували на фестивалі, намагаючись охопити майже всі події, взяти інтерв’ю у якомога більшості виконавців. Тут же, у прес-центрі, писали статті та передавали у редакцію по телефону, бо нікого інтернету та мобілок не було. Газета виходила кожного дня, крім неділі, так що наша команда повинна була постачати новини двічі на день.
 
Широко висвітлювали події журналісти обласного радіо – Людмила Долженко,  Світлана Шкарупа – з «МИГу», до речі, газета була спонсором фестивалю, обласного телебачення – Наталія Федорова та інші. Головний редактор газети «Запорозька Січ» Анатолій Ланчик  напередодні фінального концерту опублікував на шпальтах газети  слова та ноти пісні «Вставай, Україно!», працівники видання розклали полоси на кріслах, щоб глядачі могли підспівувати виконавцю під час виступу.

18 серпня, на закриття фестивалю з'їхалися українські депутати. Святковий концерт на стадіоні «Металург» завершувала провокаційна пісня Анантолія Сердюка на вірші Дмитра Павличка «Вставай, Україно!», яка змушувала слухачів визначатись, з ким вони – з Московією чи з Україною. Це був прорив в майбутнє Незалежної держави: надзвичайний ажіотаж глядачів, українські прапори, якими розмахували присутні в залі патріоти – це був самий хвилюючий момент «Червоної рути».  Анатолій Сердюк здобув три призи, один з яких – власний годинник – йому вручив легендарний політик В'ячеслав Чорновіл.

А наступного ранку в Москві стався переворот. Політики, натхнені патріотичним настроєм тисяч глядачів, виступили в Запоріжжі із заявами не визнавати рішення ГКЧП про надзвичайний стан, а через 5 днів, 24 серпня проголосили Незалежність України. Так пісенне свято в Запоріжжі вплинуло на прийняття найважливішого рішення в історії нашої держави.

Сьогодні Анатолій Сердюк – відомий в Україні співак і композитор, заслужений діяч мистецтв, член Національної спілки журналістів України, автор понад 160 пісень. Його твори вивчають у школі, їх виконують десятки співаків. «Вставай, Україно!» була визнана піснею-символом 1991-го року і балотувалася на гімн України. Вона відіграла важливу роль на зламі історичних епох – налаштовувала українців на патріотичний лад, прискорювала процес самовизначення народу, допомагала здобувати незалежність.

http://jerait.com