Сергій Томіленко: «Свобода слова і права журналістів не повинні бути заручниками політики»

http://jerait.com

Свобода слова в Україні не повинна залежати від політичних конфігурацій в країні, коли за перемоги одних політичних сил свободи слова може бути дуже багато, а за перемоги інших партій – починається «закручування гайок». Таку позицію в ефірі телеканалу «НАШ» озвучив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

- Межі мають встановлюватися законом. Якщо ми говоримо про ворожий вплив як такий, то є якраз питання до посадовців, урядовців та депутатів – визначити ці межі в законі. Всі журналісти, а також міжнародні інституції, зокрема, Рада Європи, Офіс ОБСЄ, які залучені до розробки цього законодавства, мають розуміти, що є закон. І якщо журналіст не дотримується вимог, то він матиме те чи інше покарання. Але в нас фактично закликають до того, що журналіст, навіть працюючи в правовому полі, має вмикати механізм самоцензури, бо йому просто можуть рано чи пізно прийти і побити вікна.

Як зазначив очільник НСЖУ, історії тиску певних політичних чи громадських формувань трапляються не лише стосовно столичних ЗМІ, національних телеканалів, а й щодо локальних медіа. 

- Я спілкуюся з колегою із Чернігівської області і вона з острахом говорить, що представники місцевої радикальної організації залякують журналістів, тож ті починають свідомо уникати тих або інших тем. 

Міжнародна організація Freedom House, зокрема, визначає, що в Україні для журналістів і ЗМІ є небезпечні теми, висвітлення яких потребує мужності, адже наслідком може бути багато проблем. Сергій Томіленко акцентував, що чимало посадовців утискають свободу слова та роботу незалежних ЗМІ.

- Влада має бути підзвітна суспільству та відповідальна у дотриманні прав журналістів та свободи слова», – додав він.  

http://jerait.com