Виростимо ліс у пустелі: нова ініціатива запорізьких журналістів

http://jerait.com

У день, коли зійшлися визначні  національні свята - День захисників України,  День Українського козацтва, День Покрова пресвятої Богородиці - в Атманаї за ініціативи «Запорізької правди»  було дано старт  грандіозному проекту – тут, у випаленому сонцем приморському степу, на березі Утлюцького лиману,  заклали майбутній ліс.

Ідея створення в Атманаї захисного зеленого бар’єру навколо узбережжя лиману  народилася у творчій спільноті  «Запорізької правди» і набула підтримки  Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України.  Її підхопила  лідерка місцевих  активістів, господиня зеленої садиби,  викладачка фізики у місцевій школі Галина Карабут.

- Сьогодні Атманай – ще мало кому відоме селище на березі лиману. Але невдовзі може стати справжньою рекреаційною  перлиною Приазов’я. Хочемо привернути увагу до цієї місцевості як до курортної.  Прагнемо, щоб сюди  поїхали туристи, з’явились ефективні інвестори, для місцевих - нові робочі місця. Але  досягнення такої мети   потребує чимало зусиль. Розуміємо, що  взялися за непросте завдання – виростити ліс у пустелі.  Але справа наша шляхетна. Тож мрії стануть дійсністю, і тут постане місто-сад, - сказала головна редакторка «Запорізької правди» Наталя Зворигіна.

- Дерева - це не тільки про екологію. Це ще й про нашу історію. Радію, що наша ідея знайшла відгук у серцях атманайців. Сьогодні до нас на зелену садибу зійшлося чи не все село. Люди поприходили з лопатами і відрами, щоб посадити саджанці. Багато хто приніс свої деревця, - уточнює ініціаторка акції  Галина Карабут.- Найбільше радує, що наші діти - старшокласники Атманайської школи беруть у цьому проекті найактивнішу участь. Вони розробили концепцію майбутнього екопарку із зонами відпочинку, барбекю, кепмінгу, тощо,  і сьогодні презентували її широкому загалу. І самі ж власноруч висаджують перші дерева майбутнього лісу. 

Факт, що тут постане потужний ліс, не підлягає сумніву. По-перше, щиру зацікавленість у реалізації проекту виявили місцеві жителі. Розуміючи, що виконання завдання потребує не одноразових зусиль, а копіткої і  наполегливої праці з висадки та догляду за саджанцями, особливо в умовах засушливого степу,  протягом десятків років, вони демонструють рішучу готовність стати  до справи. Кілька десятків саджанців для майбутнього лісу в  рідний Атманай передав колишній випускник  місцевої школи, а нині працівник Київського лісництва. Своїми саджанцями поділилися і  представники Мирненського лісорозплідника, що у Мелітопольскому районі, і Приазовського Національного парку. Цього дня тільки на зеленій садибі учасники акції висадили близько 100 (!) саджанців дубів, кленів, каштанів, калини, горобини та деяких різновидів фруктових дерев.

По-друге, «Запорізька правда» взяла цей еко-проект під свій інформаційний патронат  і  за підтримки Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України ретельно слідкуватиме за перебігом подій та інформуватиме широкий загал про його успіхи і потреби у вирішенні нагальних проблем.

Атмосферу свята на цій акції забезпечив ансамбль народної пісні і побутового танцю «Оксамит» (художній керівник - Лариса Купчинська, заслужена працівниця культури України). Його учасники подарували присутнім на святі прекрасну виставу.

Визначна подія у селі пройшла за участі представників влади.  Геннадій Шевченко, депутат Запорізької обласної ради, підкреслив:

- Важлива і корисна  для жителів глибинки ініціатива «Запорізької правди». Буду її підтримувати. Концепція еко-парку, яку сьогодні презентували школярі. Мені припала до душі. Докладу всіх зусиль, щоб цей проект в Атманаї  став реальністю.

Олександра Воронцова, фото Олександра Максимова

http://jerait.com