«Ефективна медіадіяльність, заснована на цінностях прав людини»

http://jerait.com

Цій актуальній темі був присвяченій дводенний тренінг, що відбувся у  Запоріжжі за участі журналістів Запорізької, Дніпропетровської, Донецької і Харківської областей. Організували захід Національна спілка журналістів спільно з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні та Центром прав людини ZMINA. Запорізька область була представлена редакторами п’яти газет – «Таврія» (Людмила Арман), «Новий день» (Діляра Кудусова), «Наше місто Токмак» (Віталій Голод), «Пологівські вісті» (Ірина Лісова), «Запорізька правда» (Наталія Зворигіна).

Звертаючись до учасників тренінгу, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначив, що  сьогодні медіаландшафт постійно змінюється, і змушує ЗМІ (у тому числі редакції  реформованих газет)  змінювати  підходи в діяльності, уміти ефективно використовувати медіа і комунікувати з аудиторією. Тому семінар спрямований на трансформацію, здобуття нових знань і можливостей для редакцій,  щоб місцеві медіа ефективніше реалізовували своє призначення, ставали важливими центрами комунікацій у громадах.

Керівниця групи з прав людини ПРООН в Україні, координаторка проекту ПРООН «Права людини для України» Світлана Колишко розповіла, що  сьогодні дуже мало людей в Україні готові захищати свої права і ще менше – досягають у цьому якогось результату. А  серед способів захисту найбільш ефективними, як показали соціологічні дослідженн ,  українці вважають звернення до засобів масової інформації.

- Саме ЗМІ можуть стати тим інструментом, який спонукатиме громадян до більш активної позиції, і надаватиме корисну інформацію, – зазначила Світлана Колишко.

Під час тренінгу його учасники  разом  з медіа тренеркою, першою секретаркою Національної спілки журналістів України  Ліною Кущ  обговорили тему «Протидія мові ворожнечі в умовах конфлікту: ефективні інструменти для медіа». Також дізналися про  результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у співпраці із Центром прав людини ZMINA «Свобода слова та виклики для роботи журналістів в умовах збройного конфлікту в Україні».

У головного редактора газети «Обрії Ізюмщини», член секретаріату НСЖУ Костянтина Григоренка журналісти і редактори реформованих газет  вчилися новим трансформаціям друкованого ЗМІ, як вести прямі трансляції в соцмережах, як стати майданчиком для медіації та   бути цікавим для аудиторії. 

- Сьогодні ми всі живемо в галактиці інтернету і щоб відповідати запитам «продвинутої» аудиторії,    намагаємося  розвивати інформаційні платформи газети «Таврія»   в соцмережах.  І в цьому плані для мене, як учасниці тренінгу, були надзвичайно корисними практичні поради головного редактора видавничого дому «ОГО», викладача Національного університету «Острозька академія», секретаря НСЖУ Віталія Голубєва  «Соціальні мережі: як не загубитися у трендах і дотримуватися журналістських стандартів». Респект і  Владиславу Ніколаєнку, тренеру, відеомейкеру Міжнародної комп’ютерної академії «ШАГ» за його майстер-клас,   за розповіді  як впроваджувати діджитал-інструменти,   створити власний журналістський блог на Ютуб-каналі,   за допомогою смартфону вести  Онлайн трансляції та ще багато чого цікавого, - розповіла учасниця тренінгу, головна редакторка Токмацької міськрайонної газети «Таврія», член правління ЗОО НСЖУ  Людмила Арман.

По завершенню навчання учасникам, які активно впроваджуватимуть набуті навички, запропонують навчальні візити до українських редакцій для здобуття нового досвіду.

http://jerait.com