Серед лауреатів Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання» - токмацькі журналісти

http://jerait.com

22-24  серпня місто-герой Одеса гостинно приймала  лауреатів та переможців ХХ ювілейного  Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання»,  співорганізаторами  якого є Національна спілка журналістів України,   Одеська регіональна організація НСЖУ ( голова правління – заслужений журналіст України Юрій Работін) та Причорноморська академія мовних технологій та комунікацій етносів.

Як відзначено в Ухвалі оргкомітету, нинішній XX Загальнонаціональний конкурс «Українська мова — мова єднання» видався одним із найбільш «врожайних» за кількістю надісланих до оргкомітету робіт в усіх номінаціях, дописувачів різного віку  - понад 500.

Заснований у 2000 році,  за цей час конкурс  згуртував поетів, прозаїків, журналістів, молодь і  старше покоління, авторів з усієї України  і вже вийшов на міжнародний рівень. До нього долучилися представники з Білорусі, Болгарії, Грузії, Естонії, Ізраїлю, Індії, Казахстану, Канади, Китаю, Македонії, Молдови, Палестини, США, Німеччини, Польщі. Але при цьому конкурс відрізняється якістю творчих доробок.

Роботи конкурсантів оцінювали експерти: академік Національної академії наук України, український літературознавець, Герой України  Іван Дзюба, поет і перекладач, член Національної спілки письменників Анатолій Глущак, доктор політичних наук, професор, директор Одеського регіонального інституту державного управління при Президентові України Микола Їжа,  кінорежисер, заслужений працівник культури України Дмитро Ломачук, публіцист, заслужений журналіст України Андрій Нечитайло, доктор історичних наук, професор Валерія Цубенко, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Валентин Продасевич, військовий журналіст, капітан 1 рангу Олег Чубук, громадський діяч і член НСЖУ Сергій Кущінський, голова організаційного комітету конкурсу і голова Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін та ін.

Вони ж і визначили  кращих знавців українського слова, назвали імена лауреатів і переможців  у семи номінаціях Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання». Серед лауреатів   – і журналісти токмацької міськрайонної газети «Таврія».

На церемонії нагородження, що відбулася  в актовій залi Одеського регiонального iнституту державного управлiння при Президентовi України, за участі секретаря НСЖУ Гліба Головченка, головний редактор газети «Таврія», член правління Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України Людмила Арман була нагороджена пам’ятним подарунком та Дипломом лауреата конкурсу в номінації «Квітни, мово наша рідна» за серію статей в газеті «Таврія» та авторський історико-публіцистичний проект «Щоб нащадки пам`ятали».

В номінації «Первоцвіт» Дипломом  лауреата нагороджена редакція газети «Таврія»  за добірку статей з пропаганди здорового способу життя у молодіжному середовищі. Внесок у цю перемогу зробили молоді журналісти газети, члени НСЖУ Михайло Арман і Яна Олійник, яка в урочистій обстановці  отримала цю нагороду.

Під час відкриття та церемонії нагородження відбулося урочисте гасіння поштової марки із зображенням Тараса Шевченка  та Лесі Українки (автори – Алла Шляхова і Наталія Жура).

На лауреатів конкурсу чекала досить цікава триденна програма: вони взяли участь у  покладанні квітів до пам’ятника Невідомому матросу на Алеї Слави та Великому Кобзареві — Тарасу Шевченку, оглянули визначні місця міста-героя, побували в  Одеському літературному музеї, дельфінарії «Немо». В День Державного прапора учасники конкурсу відвідали  борт № 1 ВМС України та зустрілися з екіпажем легендарного фрегата «Гетьман Сагайдачний».

Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів України та учасники ХХ Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова - мова єднання» прийняли Звернення до Президента України Володимира Зеленського, Генерального прокурора, Голів Верховної Ради та Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ з вимогою взяти під свій контроль усі випадки нападів на журналістів і вести нагляд за ними до того часу, як нападники не отримають покарання згідно чинного законодавства.

Серед тих, хто поставили свої підписи під Зверненням до керівництва країни з вимогою нарешті належно забезпечити захист життя і здоров`я українських журналістів були члени ЗОО НСЖУ, журналістки газети «Таврія»  і лауреати конкурсу Людмила Арман і Яна Олійник.

http://jerait.com