«Ні!» - брудним передвиборчим технологіям проти журналістів

http://jerait.com

Звернення Запорізької обласної організації НСЖУ

Згідно з Законом про вибори, кандидати або партії мають право донести до виборців свої завдання і пріоритети в друкованому ЗМІ на однакових умовах. Мелітопольська міськрайонна газета «Новий день» співпрацює за договорами та розрахунками з виборчих фондів з усіма кандидатами у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 80 (м. Мелітополь і Мелітопольський район), які звернулися до редакції з метою розміщення політичної реклами.

При цьому редакція чітко дотримується вимог Закону щодо неупередженості у розміщенні матеріалів, адже для нас головне - надати людям якомога більше інформації, щоб вони змогли здійснити вільний та усвідомлений вибір під час голосування 21 липня 2019 року.

Напевне, саме така позиція редакції не всіх влаштовує, бо чим же інакше пояснити безпрецедентний та обурливий випадок використання газети «Новий день» в технологіях чорного піару безпосередньо напередодні виборів до Верховної Ради України? 

Якась київська друкарня з назвою «Новый стиль», що ніби-то розташована за адресою: м. Київ, вул. Челюскінців, корп. 54, д.2,  без відома редакції, використовуючи логотип і вихідні дані «Нового дня», надрукувала агітаційний спецвипуск газети проти одного з кандидатів-самовисуванців по виборчого округу № 80. Верхом цинізму стало надруковане на першій сторінці цього фальшивого випуску так зване «Обращение коллектива газеты «Новый день» к читателям». 

Колектив редакції заявляє  читачам, і всій громадськості: до цього випуску фальшивої газети  не має жодного відношення. Всі співробітники газети «Новий день» -  безпартійні і неупереджені до всіх 12 кандидатів, а свої особисті погляди по відношенню до них ніколи не виносять на сторінки газети. 

У нас немає сумніву, що фальшивку з адресою ніби-то київської друкарні ініціював, замовив і оплатив той, хто зацікавлений одним махом розправитись і з конкурентом-кандидатом, до якого «Новий день» не має відношення, і водночас підставити найстарішу газету регіону, викликавши до неї недовіру читачів та громадськості.

Слід відзначити, що час випуску фіктивного видання розрахували правильно – безпосередньо напередодні виборів, коли вже жодне видання за законом не матиме права розміщувати будь-які передвиборчі матеріали, а отже, нас позбавили права дати будь-яке друковане спростування щодо цього безпрецедентного випадку «чорного» піару. Його організатори цинічно врахували навіть той факт, що  більшість передплатників - мешканців Мелітопольського району (де переважно і поширили брудну фальшивку) - пенсіонери, які  соцмережами практично не користуються, тому правдиву інформацію про те, що це не думка колективу газети, якій довіряють, отримати вже не зможуть.

Ми підтримуємо неупереджену та принципову позицію, яка відповідає закону, наших колег – журналістів  мелітопольської газети «Новий день», рішуче засуджуємо брудні політичні технології, які спрямовані не тільки проти ЗМІ, а проти виборців – громадян України, сприяючи спотворенню їх волевиявлення.

Звертаємося з вимогою до правоохоронних органів знайти та справедливо покарати винних, бо цей факт направлений не лише на свободу слова та безпеку журналістської діяльності, але, за великим рахунком, спрямований проти України та демократичних перетворень, яких так потребує нині наше суспільство.

Правління Запорізької обласної організації НСЖУ

http://jerait.com