Журналістський прес-тур у Роздольську громаду

http://jerait.com

Доброю традицією запорізької журналістської спільноти стали прес-тури у різні райони області. Цікавий досвід побачила делегація журналістів та телевізійників, побувавши в черговому прес-турі у Михайлівському районі в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Цього разу медійники приїхали у Роздольську об`єднану територіальну громаду, яка створена у квітні 2018 року. До ОТГ входять три сільські ради – Любимівська, Роздольська та Високівська, всього 23 населених пункти та 15 фермерських господарств. Сумарна чисельність невелика – 4242 особи, площа території складає майже 24 тис. га. В громаді 3 загальноосвітніх школи, 3 дитячих садочка.

Головує в ОТГ жінка - Валентина Копєйченко, досвідчена та авторитетна, 33 роки пропрацювала в сільській раді на головних посадах. На зустріч з журналістами прийшла з помічниками та партнерами, найвпливовішим з яких виявився депутат Василівської районної ради, заступник голови ФГ «Таврія – Скіф» Сергій Каліман. Фермерське господарство, засноване братами Олегом та Сергієм Калеманами і Василем Юрченком, понад 20 років тому. Всього на постійній основі працевлаштовані 240 спеціалістів, до яких на сезон приєднуються ще 750 робітників. На 6 тисячах гектарів вирощується пшениця, ячмінь, соняшник, рапс, сучасні яблуневі та черешневі сади та овочі. ФГ забезпечує так званим «борщовим набором» Україну, виходячи далеко за межі Запорізької області, в тому числі школи і дитячи садки ОТГ – безкоштовно.

Співзасновник ФГ, заступник голови по виробництву Віталій Юрченко ознайомив медійників зі своїми цікавинками – млином, пекарнею, олійницею та потужним сучасним овочесховищем. Вирощуючи сировину, тут вміють її зберігати та переробляти.

У пекарні з власного борошна випікають 9 сортів хліба, здобу та печиво. До речі, пічки пелетні. Журналісти мали змогу покуштувати та пересвідчитися, що пекарі, навчені турецькими технологами і працюючи на турецькому обладнанні, дуже смачно випікають і харчують мешканців громади, в тому числі, малечу та селян Михайлівського і Василівського району. За добу випікається 2,5 тис. виробів.

Ще одна гордість - сучасні холодильники об`ємом до 7 тон, побудовані за сучасною технологією. Останній, збудований протягом 6 місяців у 2018 році. Господарство дуже сучасне. Автопарк, обладнання, технології – європейського рівня.

Особливо треба сказати про існування в ОТГ 3-х футбольних команд. З 2005 в Роздолі реконструйовано стадіон з трибунами, роздягальнями та доглянутим газоном. Футболісти – чемпіони Запорізької області, володарі Кубка Запорізького регіону, півфіналісти чемпіонату України серед аматорських команд.

Журналістів приємно вразило піклування за малечею та школярами та їхнє виховання. Для них – сучасна реконструйована школа, новий спортивний майданчик зі штучним покриттям, спортивний комплекс з залами з міні-футболу, аеробіки, танців, важкої атлетики в с. Високе, дитяча футбольна команда. Від них: вже вісім років поспіль діти громади, як і дорослі, приймають участь у прибиранні рідних сіл, не цураючись збору сміття, та бажання зростати і залишатись працювати саме тут.

Олена Морозова

http://jerait.com