Журналісти і влада: сучасні виклики співпраці та порозуміння

http://jerait.com

Відбулося розширене засідання правління НСЖУ з нагоди 60-річчя заснування творчої спілки, в якому взяли участь керівники Запорізької обласної журналістської організації Наталія Кузьменко та Валентина Манжура (відповідно – член правління та член КРК НСЖУ).

Лейтмотивом на засіданні прозвучала вимога Національної спілки журналістів України запровадити європейський досвід підтримки місцевих медіа. Про складний період у взаєминах з владою, що веде до кризових ситуацій, йшлося у виступах секретарів НСЖУ – редакторів газет «Львівський замок» і «Обрії Ізюмщини» Степана Курпіля та Констянтина Григоренка, члена правління НСЖУ, голови Харківської ОО НСЖУ Олександра Голуба.
 
Представники і східних, і західних регіонів вели мову про те, що відносини «влада – журналісти» потребують докорінних змін, бо без цього годі й вести мову про демократію та свободу слова. Місцева преса, суспільно-політичні видання мають багато проблем, які треба розв’язувати на державному рівні. Такі програми діють у багатьох країнах Західної Європи. А в Україні на всі звернення до влади з цього приводу журналістська спільнота отримує в кращому випадку - формальні відписки.

Непростим став процес реформування, якого очікували не один рік. Влада зрозуміла, що втрачає «бойові листки» на місцях, чинила шалений опір. Тож подекуди правоохоронні органи і нині займаються питаннями… дотримання закону в процесі реформування районних газет.

Не обійшли на засіданні пленуму й проблем непартнерської поведінки Укрпошти, коли всі звернення НСЖУ розбиваються об «глухоту» найвищих ешелонів влади. Вмирає «роздріб» періодичної преси, Укрпошта нищить друковані видання тарифами і злочинною затримкою повернення коштів за передплату, коли сотнями тисяч редакційних гривень пошта й далі користується безоплатно.

Про всі ці проблеми слід провести перемовини з новою політичною командою, звернути увагу на необхідність потужної інформаційної політики в нашій державі й забезпечення фізичного захисту журналістів. Треба говорити про те, що ми відкриті до співпраці, але чекаємо того самого і від влади.

На розширеному засіданні пленуму одноголосно ухвалено звернення правління Національної спілки журналістів України до керівництва держави. У зверненні не просто сконцентровано й висловлено нагальні проблеми сучасної медіасфери, а названо й можливі способи подолання цієї кризи.

Валентина Бистрова

http://jerait.com