Монетизація субсидій: актуальність та прозорість

http://jerait.com

Запорізькі журналісти стали учасниками семінар-тренінгу для представників ЗМІ України на тему: «Монетизація субсидій». З медійниками спілкувалися: Катерина Петрина - старший спеціаліст з питань соціального захисту Світового банку, Валентина Войтенко - консультант Світового банку, Віталій Музиченко - генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України, Дмитро Коник - експерт з комунікацій, кандидат наук, доцент Києво-Могилянської академії, автор низки книжок на тему комунікацій.

Спікери тренінгу підкреслили, що мета монетизації субсидій - створення прозорого механізму надання житлових субсидій та стимулювання громадян до економного споживання. Адже ті, хто отримував безготівкову субсидію, не були зацікавлені у економії комунальних послуг.

Монетизація - це процес переходу від перерахування субсидій у безготівковому вигляді на рахунки надавачів житлово - комунальних послуг до надання субсидій громадянам у грошовій формі.

Журналісти змогли переконатися, що надання субсидій у грошовій формі заохочуватиме отримувачів заощаджувати енергоресурси за рахунок підвищення енергоефективності, встановлення сучасного обладнання утеплення житла, тощо. Також у перспективі це дозволить домогосподарствам оплачувати закупівлі не тільки природного газу, а й інших видів палива (брикети, пелети, дрова та вугілля), які при поточній ціні газу використовувати набагато дешевше. Також вона дає змогу обмежити корупційну складову, бюрократію і зловживання, адже кошти державної підтримки надходитимуть напряму тим, хто споживає послуги. Виплати житлових субсидій у грошовій формі відповідають європейській практиці адресних субсидій, де такий підхід вже підтвердив свою ефективність.

Існує дві моделі: безготівкова форма та готівкова форма. Безготівкова грошова форма запроваджена для громадян, які вперше звернуться за субсидією в 2019 році. За цією моделлю на кожного одержувача субсидій автоматично відкривається персональний рахунок в Ощадбанку для надходження житлових субсидій у грошовій формі. Цей рахунок має спеціальний режим використання – кошти з нього банк направляє на оплату послуг за спожиті одержувачами субсидій газ, тепло, електроенергію, воду та інші житлово-комунальні послуги.

Важливо, що після закінчення опалювального сезону суми невикористаних коштів субсидії, які утворюються за рахунок економного споживання води, теплової енергії, газу та електроенергії, люди зможуть витратити на власні потреби.Готівкова форма надання субсидій впроваджена для тих, хто вже отримував субсидію станом на кінець 2018 року. За цією моделлю субсидії виплачуються грошима безпосередньо громадянам, які повинні самостійно платити за спожиті житлово-комунальні послуги і, відповідно, в разі їх ощадливого використання, розпоряджатися сумами зекономленої субсидії.

Суми субсидії отримувачам - пенсіонерам виплачуються Пенсійним фондом України одночасно з пенсією - через пошту або банківський пенсійний рахунок. Решта одержувачів субсидій отримують виплати через особистий рахунок в Ощадбанку. Вони мають своєчасно і в повному обсязі оплачувати житлово-комунальні послуги. Громадяни, які отримали на руки кошти, але вчасно не сплатили за житлово-комунальні послуги, ризикують залишитися без субсидії, доки не сплатять борг. Важливо, щоб у отримувача не було заборгованості за житлово-комунальні послуги станом на травень 2019 року, коли відбуватиметься перепризначення субсидій на наступний рік.

За підсумками першого місяця монетизації субсидій право на отримання монетизованих житлових субсидій мало близько 3,4 мільйони домогосподарств, а їх загальна сума становила 5,7 млрд. гривень.

В практичній частині семінару-тренінгу журналісти взяли участь в обговоренні різних питань, висловили свої погляди на ту чи іншу проблему, розповідали про свій досвід отримання субсидій та отримували професіональні відповіді і поради.

Світлана Костюк

http://jerait.com