Гість клубу «Творчі зустрічі» - народний ансамбль «Пернач»

http://jerait.com

Клуб творчих зустрічей - це постійно діючий проект Запорізької обласної організації НСЖУ. Під його гостинним крилом з журналістами зустрічаються діячи культури, мистецтва, науки, кращі самодіяльні художні колективи. Тільки цього року масс-медійники мали змогу поспілкуватись з творчими колетивами обласного музично-драматичного театру ім. Магара та театру-лабораторії «Vi», Запорізької обласної філармонії, зокрема – академічного симфонічного оркестру, козацького ансамблю пісні і тацю «Запорожці» ансамблю бандуристів «Божена», театром авторської пісні Олени Алєксєєвої, з художниками, поетами, письменниками.

А днями в прес-центр «Журналіст», де, власне, й проходять всі творчі зустрічі, запорізькі медійники мали змогу поспілкуватися з творчою группою народного ансамблю Запорізької поліції «Пернач». Про підсумки концертного року та плани на майбутнє їх розповіли: керівник ансамблю Олександр Мацкевич, музикант Наталія Костюк та солістка Олена Піддубна. Вона, до речі, ще й відомий журналіст та активний член нашої спілки. А народна пісня – то її захоплення.

Перший виступ народного ансамблю Запорізької поліції «Пернач» відбувся у Палаці культури «Титан» у 1989 році під назвою «Фольклорний коллектив». Нині в його репертуарі - українські, болгарські, польські та білоруські народні пісні. Ансамбль неодноразово гідно предсталяв Україну на святах народної пісні в Болгарії, Польщі, Білорусі, визнавався «Кращим творчим коллективом року» за версією регіональної програми «Зоряний шлях». «Пернач» був також переможцем програми «Фольк-musik» на Першому національному телеканалі України, брав участь у великому концерті до Дня Незалежності України на Майдані Незалежності в Києві, тощо. 

Цього року народний ансамбль «Пернач» став лауреатом українсько - польського фестивалю візуального мистецтва у Запоріжжі.

Журналістам було цікаво дізнатися, що в своїх виступах на концертах коллектив використовує не лише традиційні народні інструменти, а й підручні – в руках віртуозів ансамблю, образно кажучи, грає все. Скажімо, козабас (такий собі своєрідний контрабасконтрабас з головою кози), бугай ( барабан з хвостом коняки), свисток ( гра на пелюстці будь-якої квітки чи, навіть, на канцелярському файлі), пляшкофон (гра на підвішених пляшках з різним рівнемв них). Одним словом, музики ансамблю – майстри на всі руки. Скажімо, учасниця зустрічі - Наталія Костюк грає на сопілці, дзвіночках,сопілці, козабасі, бугаї, баяні.

І на завершення зустрічі журналістів запросили на звітний концерт народного ансамблю «Пернач», в якому для глядачів за традицією підготували чимало музичних цікавинок.

Світлана Костюк

http://jerait.com