Кожна третя новина в регіональних онлайн-ЗМІ - про кримінал

http://jerait.com

Найбільше новин в регіональних онлайн-медіа стосуються кримінальної тематики або висвітлення надзвичайних подій. При цьому 70% новин є передруківками або паркетними новинами.

Такими є результати дослідження ГО “Інститут масової інформації”, що було проведено в 10 регіонах України у жовтні цього року.

Так, за даними дослідження ІМІ, 34% новин в стрічках регіональних сайтів стосуються криміналу або надзвичайних подій, 15% - соціальної тематики та 11% - новин про місцеву владу. В топ-10 найбільш висвітлюваних тем також потрапили новини культури (6%), економічні новини та реформи, новини про війну та ООС, політичні новини (по 5%), спортивні, комунальні новини (по 4 %) та новини шоу-бізнесу (2%).

Новинні матеріали на тему антикорупції, екології, громадських ініціатив, релігії, зокрема, становлять разом лише 5%. 

За результатами моніторингу, найчастіше публікують кримінальні новини та інформації про надзвичайні події онлайн-ЗМІ Харкова (49% або майже кожна друга новина), Ужгороду (47%) та Запоріжжя (42%). Найменше криміналу - в новинних стрічках онлайн-ЗМІ Луцьку (28%), Кропивницького (28%) та Вінниці (17%). При цьому, харківські онлайн-медіа лідери у висвітленні і соціальної тематики (22% або кожна п’ята новина), нарівні з Луцьком (21%) та Одесою (20%). Новини про місцеву владу найчастіше висвітлюють онлайн-ЗМІ Полтави (23%), Одеси (20%) та Дніпра (14%), найрідше - у Луцьку (5%) та Харкові (3%).

Варто зазначити, що певним регіонам властиві так звані “місцеві теми”, зокрема, в новинах вінницьких онлайн-ЗМІ в аналізований період активно висвітлювалася тема петицій та вибухів в Ічні, в Маріуполі - новини з окупованих територій, Дніпрі - громадські ініціативи. 

Крім цього, протягом моніторингу ІМІ було виявлено, що в новинних стрічках регіональних онлайн-медіа не більше 30% авторських новин. Так, майже кожна друга новина є передруківкою з інших сайтів або публікацією прес-релізів різноманітних державних структур. Найбільше передруківок та “паркету” в онлайн-ЗМІ Луцьку (89%), Харкова (88%) та Ужгорода (87%), найменше - у маріупольских онлайн-медіа (39%).

Дослідження проводилося ГО “Інститут масової інформації” в рамках проекту “Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ” за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

У межах дослідження було опрацьовано 5000 новин із 50 регіональних онлайн-медіа в 10 містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків). До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, блоги, авторські колонки тощо не аналізуватися.

Методологія моніторингу включала в себе аналіз тематики новинних публікацій з 8 жовтня 2018 року та подальший аналіз найбільш висвітлюваних тематичних напрямів. Загалом в аналізований період було визначено такі теми: кримінал/надзвичайні події, соціальна тематика (освіта, медицина, вразливі категорії населення), місцева влада, культура, економіка/реформи, війна/ООС, політика, спорт, комунальні новини, новини шоу-бізу, антикорупція, екологія, громадські ініціативи/волонтерство, новини окупованих територій, релігія, міжнародні події, погода, вибухи в Ічні, петиції, туризм, “цікавинки".

Крім цього, експерти визначали кількість авторських, унікальних, новин, та новинних матеріалів, які не мали ознак додаткової журналістської роботи.

Моніторинг проводили у таких ЗМІ:

ВІННИЦЯ (Вінницькі РЕАЛії, 20 хвилин/RIA, Vежа, ІА Власно, 33 канал), ДНІПРО (Информатор, Днепровский городской сайт, Днепр инфо, В городе, 056.ua), ЗАПОРІЖЖЯ (061.ua, Zaбор, Репортер Запорожья, Forpost, IpNews), КРОПИВНИЦЬКИЙ (Гречка, Точка доступу, Перша електронна газета, Центральноукраїнське бюро новин, Без купюр), МАРІУПОЛЬ (0629.com.ua, Мариуполь сити, Новости Донбасса, Мариуполь-тв, Мариупольньюз), ЛУЦЬК (Волинські новини, ВолиньPost, Район.Луцьк, Волинь24, Волинська правда, ОДЕСА (Думська, 048.ua, УСІ, Трасса-Е95, Одесская жизнь), ПОЛТАВА (ІВ “Полтавщина”, Коло, ОКІА “Новини Полтавщини”, Громадське.Полтава, Полтава365), УЖГОРОД (KarpatNews, Перший Кабельний, Закарпаття-онлайн, Голос Карпат , Мукачево.net), ХАРКІВ (АТН, Status Quo, Главное, Город Х, KHARKIV Today).

http://jerait.com