«Поетичний травень-2018» – свято красного слова і натхнення

http://jerait.com

Яскравому творчому фестивалю запорізьких митців слова – вже піввіку. Започаткований ще в минулому столітті відомим українським поетом, нашим земляком Петром Ребром, «Поетичний травень», мов могутнє джерело, що з роками не міліє, а лише повниться чистою прозорою водою, несе людям поетичне слово і мову солов’їну, і красу, і надію.

Цьогорік «Поетичний травень» має свою особливість. Вперше за свою історію він проводиться обласною спілкою письменників у співдружності з нашою обласною організацією НСЖУ. Це, образно кажучи, давно очікуване партнерство. Адже наші провідні запорізькі письменники, кого сьогодні вже немає з нами - і сам метр запорізької поезії Петро Ребро, і Микола Лиходід, і Альберт Путінцев, і Анатолій Рекубрацький, і Олександр Стешенко, і Олександр Шостак були членами НСЖУ. І нинішній цвіт поетичного Олімпу Запоріжжя – Олександр Медко, Микола Білокопитов, Пилип Юрик, Костянтин Сушко, Ганна Лупинос, Ольга Стадніченко є членами нашої журналістської спільноти. Публіцистика, поезія, проза йдуть поруч, збагачують нашу культуру, рідну мову, плекають духовність нашого запорізького краю

Ще одна прикмета нинішнього «Поетичного травня» - доволі широка географія його зустрічей і заходів. – Запоріжжя, Мелітополь, Василівський, Більмацький райони (за давньою традицією – обов’язковий виступ на малій батьківщині фундатора фестивалю Петра Ребра – В Білоцерківці). Забігаючи наперед, додамо. Що на черзі – ще й заходи у Вільнянському районі, присвячені присвоєнню вулицям села Новоанадріївка імен запорізьких поетів Миколи Лиходіда, Олександра Стешенка, та Анатолія Рекубрацького.

Прекрасною ж кодою фестивалю «Поетичний травень-2018» гала-концертом та урочистим нагородженням лауреатів обласної літературно-мистецької премії імені Петра Ребра, що відбулися в Запорізькому академічному обласному театрі юного глядача. 

Цього року премія літераторам присуджується втретє. Нагороди переможцям вручили директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко та дочка поета Оксана Ребро.

Так, лауреатами обласної літературно-мистецької премії імені Петра Ребра 2018 року стали: 

у номінації «Літературні твори» – Любов Геньба, директор комунальної установи «Гуляйпільський краєзнавчий музей» Гуляйпільської міської ради, член Національної спілки письменників України, за книгу «На гостинах у долі»;

у номінації «Літературознавство і публіцистика» - Олександр Коваленко, заступник головного редактора КП «МТМ» Запорізької міської ради за телепрограму «Символи Запоріжжя», присвячену життю та творчості Петра Ребра;

у номінації «Виконавська майстерність» – ансамбль народної пісні та побутового танцю «Оксамит» (керівник – заслужений працівник культури України Лариса Купчинська) за виконання творів Петра Ребра на всеукраїнських та обласних культурно-мистецьких заходах;

у номінації «Початківець» – Олена Ольшанська, редактор І категорії комунального закладу «Запорізька обласна бібліотека для юнацтва» Запорізької обласної ради за книгу «Перепрошивка».

Кошти на виплату премії імені Петра Ребра виділено з обласного бюджету відповідно до Програми розвитку культури у Запорізькій області.

У гала-концерті обласного фестивалю «Поетичний травень» взяли участь актори Запорізького академічного обласного театру юного глядача, солісти Запорізької обласної філармонії, композитор-пісняр, автор пісень на вірші Петра Ребра, заслужений працівник культури України Анатолій Сердюк, ансамбль народної пісні та побутового танцю «Оксамит». 

Зі сцени лунали вірші у виконанні авторів, - голови Запорізької обласної спілки письменників України Олександра Медка, поетів Пилипа Юрика, Любові Геньби, Ганни Лупинос та інших, звучали пісні на слова запорізьких поетів, твори Петра Ребра.

Звертаючись до письменницького та журналістського загалу, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, зокрема, зазначив:

- Ви несете високу українську поезію до слухачів всієї області, виступаючи у районах, територіальних громадах, перед бійцями української армії. Ваше красне слово знаходить вдячний відгук у запоріжців, стає грізною зброєю – там, де лунає українське слово, немає війни.

Валентина Бистрова

http://jerait.com