Нові обличчя українського політикуму: які вони?

http://jerait.com

«Журналістам про політику. – так називається один з постійно діючих проектів Запорізької обласної організації НСЖУ. В його рамках для працівників ЗМІ проводяться прес-конференції з народними депутатами – представниками різних політичних сил, з лідерами партій та рухів. Це дає журналістам можливість отримувати інформацію, як кажуть, з перших рук, а отже – впевнено орієнтуватися у соціально-політичних процесах, які відбуваються в країні, скласти уявлення про український політикум, спираючись на власний досвід спілкування з ними. А отже, донести до людей якомога більш об’єктивну та повну інформацію в цій царині.

Зустріч журналістів з Іллею Кивою - головою оновленої Соціалістичної партії України, що пройшла в прес-центрі ЗОО НСЖУ, повністю цим критеріям відповідала.

Ілля Кива – фігура в українському політикумі нова, особистість, безумовно яскрава і неоднозначна, і, напевне саме це викликає до нього інтерес у суспільстві. А ще певна епатажність, різкість у судженнях та відвертість у спілкуванні. Про себе і свої переконання розповідав журналістам чітко і впевнено, як на іспиті. 

Колишній інженер, шляховик, учасник АТО, який зробив доволі стрімку кар’єру у правоохоронних структурах (2014р. - заступник начальника УМВС України в Донецькій області, 2015 - заступник начальника УМВС в Херсонській області з достроковим присвоєнням звання підполковника міліції, 2015-2016гг .- керівник Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України) вже рік в політиці. 

Сьогодні він очолює Соціалістичну партію України, яка обрала і підтримує курс європейської і євроатлантичної інтеграції, оновлюючи кадри і партійну програму. Соцпартії «Сильна країна. Соціальна справедливість. Порядок і закон» - так називається ця програма. Вона складається з галузевих блоків, що стосуються економічної політики, обороноздатності країни, місцевого самоврядування, молодіжної політики, гендерної рівності, боротьби з корупцією та соціального захисту громадян зі знищенням олігархічного ладу.

«Це мій час, я марафонець, виживаю в будь-яких умовах і за себе, і за тих хлопців, які загинули і продовжують гинути, - говорить політик. Півтора року на війні загартували його і без того рішучий характер, натиск, жорстку дисципліну, бажання боротися, цілеспрямованість. Його позиція - наполеглива праця, коли перестаєш належати собі. Його мета - змінити країну і кожного громадянина, і в найближчому майбутньому побачити Україну повноцінним членом цивілізованого європейського суспільства. Як підкреслив І. Ківа, це, в першу чергу, дозволить нам зупинити війну. «Війну зупиняють не на фронті, війну зупиняють політики. Війна приходить до тих, хто слабкий. Це ми дозволили комусь нав'язувати свої правила. Ми повинні стати сильніше, змінити ситуацію. Але, не забуваємо: якщо хочеш змінити світ - зміни себе».

Кива підкреслив, що його партія пишеться з чистого листа, але вже впевнено набирає обертів, щоб перемоги на парламентських виборах. Зараз формуються «первинки» в регіонах. В нашій області головою обласної парторганізації став колишній депутат обласної ради Володимир Черленюх, міську організацію очолив Євген Вербовщук.

Відповідаючи на запитання журналістів, пояснив, «лівий» фланг» у політиці вибрав, грунтуючись на тяжінні електорату до «радянського» порядку, виховання, ідей соціальної рівності та справедливості. Він переконаний, що повинна існувати партія народу, і цієї нішею стане напівзабута і оновлена СПУ. Домагатися влади збирається, граючи за існуючими правилами. І лише ставши учасником процесу, а не глядачем, хоче ці «брудні правила» поміняти. 

Кива переконаний, що зможе це зробити. Як підкреслив молодий політик, питання моралі для нього – перш за все. Він свої переконання і цінності відстоював і у мирному житті, і у зоні АТО, де смерть була поруч. І готовий довести це не тільки журналістам, але і своїм майбутнім виборцям. Найближча мета – прийти з партією на вибори, стати народним депутатом.

Водночас політик відверто визнавав у спілкуванні з журналістами, що він – не ідеал, йому не завжди вистачає мудрості і виваженості, він робить помилки. Але швидко вчиться. Називає себе чистильником, який готовий до брудної роботи, щоб очистити владу і політику, змінити життя українців за законами соціальної справедливості. Бо цього прагнуть люди, бо саме тоді країна дійсно стане європейською.

«Прийшовши до влади, ми будемо міняти країну. Вимагати повернути контроль держави над підприємствами життєзабезпечення, вимагати наведення порядку в проведеної приватизації, припинити нескінченний популізм. Підняти соціальні стандарти, викорінити корупцію, знищити олігархат. І це моя позиція, позиція оновленої Соціалістичної партії України, - підкреслив Ілля Кива.

Олена Морозова

http://jerait.com