Валентин Наливайченко: «Особиста відповідальність визначає моральний рівень політика»

http://jerait.com

В прес-центрі «Журналіст» Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України відбулась зустріч представників преси з нашим земляком, екс-главою СБУ, народним депутатом України, лідером громадсько-політичного Руху «Справедливість» Валентином Наливайченком. Разом з ним на зустрічі були присутні координатор Руху, надзвичайний і повноважний посол Маркіян Лубківський, та керівник секретаріату Руху Руслан Колєсніков.

Темою зустрічі було визначено: відверто про політику та українські реалії. Але розпочалося спілкування, звичайно ж, з проблем Запоріжжя, бо Валентин Наливайченко, як наш земляк, добре в них обізнаний. Він розповів про родинний зв'язок з Запоріжжям, згадав роки, коли місто було одним з найрозвиненіших економічно. На жаль, нині воно поступово перетворюється в недорозвинену провінцію з розбитими дорогами, вбиваючою екологією, ганебною керівною політикою.

- Обурює ситуація з економікою, - зазначив Наливайченко. - Чому піддається утискам Запорізький інструментальний завод, який почав працювати на оборону буквально з перших днів АТО, чиї бронежилети та інша військова амуніція кращі від зарубіжних аналогів? Чому в буквальному сенсі слова нищиться «Запоріжобленерго», де ситуація з невиплатою зарплатні примушує звільнятися фахівців галузі, що може призвести до колапсу. Чому відсутні державні програми з екології, знову застрягло на невизначений час будівництво нового моста, що вже ввійшов в історію як найвидатніший довгобуд? А страждають люди. 

Прем’єр, перебуваючи на Запоріжжі, обіцяв, виділити кошти, щоб найближчим часом міст був добудований. Натомість фінансування припинене взагалі. Виходить, голова Уряду не дотримався свого слова? Впадають у очі та вщент зруйновані дороги, невідремонтовані школи, приміщення колишніх дитячих садків, де облаштовано чиїсь офіси, брудні захаращені двори – таким я побачив рідне місто. 

На жаль, не вистачає волі та наполегливості у обласної влади, щоб вирішувати проблеми території у Києві. Натомість знову звучать обіцянки. І ніхто за свої слова не відповідає. Між тим, я переконаний, що особиста відповідальність визначає моральний рівень політика, – зазначив Валентин Наливайченко.

Він підкреслив, що прийшов у політику під гаслом: «Справедливість. Чесність. Відповідальність», саме на ці принципи - найбільший запит українського суспільства. Бо на брехні та корупції не збудуєш сильну державу. Можна і треба змінити країну заради справедливості у владі, яка здатна забезпечити гідне життя кожному з 35-ти мільйонів українців. Безвідповідальність породжує лише бідність та розруху. Тому дуже важливим питанням є чесні вибори. Свідома участь в них українського загалу – питання виживання в країні. А чесні прозорі вибори – це новий виборчий кодекс, відкриті списки, сформований суспільством Центрвиборчком, впровадження електронного голосування та підрахунку. Корумпована влада боїться лише народу. Голос кожного з нас важливіше за всіх міжнародних партнерів.

В. Наливайченко наголосив, що дуже важливим є встановлення права не лише вибирати, але і відкликати в подальшому прокурора, суддю, керівника поліції, якщо вони не служать народу – «отака козацька демократія», а саме, жорстке наведення порядку. Ключовими питаннями, на яких загострив увагу Валентин Олександрович, є зняття недоторканності з усіх без виключення, що повинно забезпечити рівність всіх перед законом, а покарання корупціонерів має бути реальним, щоб продемонструвати, що у нас діє закон і справедливий чесний суд. 

Команда Руху «Справедливість» із задоволенням відповіла на численні запитання журналістів та висловила своє ставлення до найгучніших подій в Україні та за її межами.

Серед поставлених запитань – події 2014-го в Криму та в цілому на Україні, тотальну зраду силовиків, що унеможливило дати повноцінну відсіч агресору при захопленні українських територій. Стосовно розриву економічних відносин з Росією В. Наливайченко вважає, що допоки йде війна, з країною-агресором не може бути ніяких економічних відносин, бо це певною мірою фінансування смертей наших бійців і мирних громадян. Він підкреслив, що Уряд країни повинен ефективніше працювати на відкриття європейських ринків, що вже має місце, та активні держзамовлення для підприємств і заводів як в оборонній так і в інших галузях виробництва. 

Відповідаючи на запитання журналістів щодо ситуації навколо народного депутата Надії Савченко та інкримінованих їй звинувачень, Валентин Наливайченко, зокрема, зазначив:

- Ніхто не має права гратися з безпекою громадян. Ніхто не має права ввозити зброю до країни. Але я, як колишній працівник служби безпеки, та і всі, мабуть, розуміють, що вона була не одна. Тому ми вимагаємо ретельного розслідування, виявлення спільників на підставі фактів, доказів та проведення відкритого прозорого судового процесу. А після доведення вини, коли все всі буде зрозуміло – жорстокого покарання всіх співучасників.

На запитання щодо повернення Донбасу та припинення війни координатор Руху «Справедливість», надзвичайний і повноважний посол Маркіян Лубківський відповів, що треба ставати сильнішими економічно, долати корупцію, зміцнювати армію. Так перемогли хорвати, де третя частина території свого часу була окупованою.

Цікавили журналістів питання пенсійної реформи, шляхи подолання корупції влади та існування офшорів, питання політичної культури та особистої відповідальності політиків. З усіх питань вони отримали відверті та докладні відповіді.

Олена Морозова

http://jerait.com