Публічна дискусія в НСЖУ

http://jerait.com

Національна Спілка журналістів України провела дискусію «Загрози свободи слова».

Участь у дискусії взяли журналісти національних та місцевих медіа, міжнародні експерти: експерт Бюро Представництва ОБСС з питань свободи слова (м. Відень), керівники Моніторінгової міссії ООН з прав людини та організації Fridom House (Україна), держсекретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко, народні депутати України Ольга Червакова і Юрій Павленко, медіаюристи.

Резолюція дискусії: «Припинити тиск на журналістів та медіа!»

Учасники публічної дискусії «Загрози свободі слова в Україні», проведеної Національною спілкою журналістів України у партнерстві з Міжнародною федерацією журналістів 2 березня 2018 року,

Констатують:

В Україні зростає кількість загроз на адресу медіа, що ми оцінюємо як тенденції до згортання свободи слова. 

Проти медіа-організацій та окремих журналістів вибірково застосовуються механізми надмірного нагляду контролюючих органів і регуляторів. Маємо факти, коли напіввійськові формування й армії анонімних «ботів» розпочинають свідомі інформаційні кампанії цькування або психологічного переслідування працівників медіа-компаній.

Вважаємо неприпустимими погроми й підпали редакцій, необґрунтовані обшуки, клонування кримінальних справ проти журналістів, використання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення як батога з метою впливу на редакційну політику телеканалів. Посилення тиску на редакції, використання всіх можливих інструментів впливу та відсутність належної реакції влади на заклики зберегти свободу слова свідчать про можливе впровадження цензури. 

Влада не чує не тільки українських журналістів, а й залишається байдужою до сигналів Заходу (проігноровано заяви: американського Комітету захисту журналістів щодо розслідування убивства Павла Шеремета; послів Великої сімки щодо цькування журналістів сайтом «Миротворець»…). 

Злочини проти журналістів не розслідують належним чином. Немає прецедентів покарань кривдників. Навіть убивство нашого колеги Павла Шеремета, яке всі називали «справою честі», залишається нерозкритим. Матеріали справи засекречені, а обіцянка Президента організувати публічний звіт правоохоронців про результати розслідування вже 9 місяців не виконується. Організатор нападу на журналіста В’ячеслава Веремія відпущений судом на свободу. Безкарність за злочини проти журналістів породжує нові злочини, але на це немає належної реакції влади.

Вимагаємо:

• Припинити тиск на журналістів і медіа. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, СБУ, Державна фіскальна служба, Генпрокуратура не повинні бути інструментами силового впливу влади.

• Реформувати роботу Національної ради з метою зменшення її залежності від влади та спрямування діяльності на розвиток галузі, а не на задоволення забаганок політиків. 

• Заборонити перевірки редакцій ЗМІ до закінчення президентських і парламентських виборів. 

• Невідкладно провести парламентські слухання щодо загроз свободі слова й безпеці журналістів. Проводити такі слухання щороку на регулярній основі.

Від Президента України:

• виконати обіцянку, дану в День журналіста 6 червня 2017 року, щодо організації публічного звіту про розслідування вбивства Павла Шеремета.

Від Верховної Ради України (персональна вимога до Голови ВР Андрія Парубія – поставити у порядок денний постанову про проведення парламентських слухань ):

• провести парламентські слухання щодо стану безпеки журналістів і свободи слова в Україні, запровадити регулярні щорічні слухання;

• запровадити посаду Уповноваженого ВР України з питань свободи слова та безпеки журналістів з широкими повноваженнями контролю за слідством.

Від Генеральної прокуратури України:

• призначити в керівництві Генпрокуратури особу, відповідальну за нагляд щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів. Публікувати щоквартальні звіти за результатами розслідування цих злочинів.

Від Міністерства внутрішніх справ України:

• призначити у керівництві МВС особу, відповідальну за нагляд щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів. Публікувати щоквартальні звіти за результатами розслідування цих злочинів.

Від судової гілки влади:

• забезпечити відкритість судів з розгляду злочинів, скоєних проти журналістів;

• запровадити окремий облік відповідної категорії справ і щоквартальну публікацію звітів з розгляду цих справ.

Від Вищої ради правосуддя:

• запровадити звітність про притягнення до відповідальності суддів за порушення прав журналістів у судовому процесі, а також про неналежний розгляд цієї категорії справ зі щоквартальною публікацією звітів.

ЗУПИНІТЬ ТИСК НА ЗМІ ТА БЕЗКАРНІСТЬ ЗА ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЖУРНАЛІСТІВ!

http://jerait.com