Суспільне мовлення: щоб реформа не перетворилась на руйнацію

http://jerait.com

Це питання нині є найгострішим для колективів всіх регіональних телерадіокомпаній, де проходять радикальні зміни, які болюче відбиваються на долях багатьох журналістів. Саме тому Національна спілка журналістів України з перших кроків реформування не стоїть осторонь цих процесів, намагаючись захистити журналістів і не допустити руйнації регіонального мовлення. В рамках цього доволі складного процесу і відбулося чергове засідання робочої групи НСЖУ з питань реформування в системі суспільного мовлення за участю голови НСЖУ Сергія Томіленка та першого секретаря спілки Ліни Кущ. В засіданні робочої групи взяла також участь відповідальний секретар нашої організації Валентина Манжура.

Учасники заходу проаналізували стан справ у телерадіокомпаніях, які нині вже почали працювати у форматі бюро новин. Було зазначено, що в процесі цих перетворень без роботи залишилися і практично без соціального захисту 3000 працівників. При цьому не було проведено ні якісного відбору, ні конкурсів, ні навіть нормальних співбесід. Рішення приймались вольовим методом нанов призначеного керівництва (до речі, часто ще при наявності керівників, чиї повноваження не закінчилися юридично).

Як зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко, робоча група провела аналіз ситуації з реформуванням суспільного мовника у всіх областях України, має у своєму розпорядження відповідні документи і багато звернень журналістів щодо порушення їхніх прав в процесі скорочення.

Робочі місця, які пропонують вивільненим в інших областях, насправді виявляються фейками, бо там теж пройшли масові скорочення, і своїх безробітних вистачає. При скороченні порушено умови Колективного Договору із забезпечення прав та соціального захисту працівників, і тут своє вагоме слово сказали профспілки. На зустрічі голів та членів профспілкових комітетів регіональних мовників, яка нещодавно відбулася за участю керівництва ПАТ НСТУ, виступила із заявою з приводу масового скорочення в системі суспільного мовлення голова професійної спілки працівників культури України Людмила Перелигіна. В Заяві висунута вимога тимчасово призупинити скорочення працівників або скасувати заходи, пов’язані з їх вивільненням до того часу, поки не будуть усунені порушення і буде забезпечено реальний соціальний захист людей та їх право на працю.

Аналогічну Заяву за результатами засідання робочої групи буде прийнято і Національною спілкою журналістів України, в діяльності якої захист прав та свобод журналістів є пріоритетним. Як зазначив Сергій Томіленко, мова йде про те, що зміни, безумовно, потрібні, і необхідність реформування суспільного мовника – вимога часу. Спілка готова підтримувати цей процес, але за умови беззаперечного дотримання прав журналістів, проведення якісного відбору працівників регіональних бюро на конкурсній основі, без чого будь-які нововведення приречені на невдачу. І – головне, на чому наполягає НСЖУ – ПАТ НСТУ повинна зробити все для соціального захисту кожної конкретної людини, долі якої ці перетворення торкнулися.

Велику увагу на нараді було приділено правовому захисту журналістів. Консультант юридичної групи, з якою співпрацює Спілка, Ганна Гнип підготувала правову консультацію для тих, хто потрапляє під скорочення, відповіла на численні запитання журналістів, які передали їх юристам через членів робочої групи НСЖУ.

Валентина Манжура

http://jerait.com