Газети «Трудова слава» та «Наше місто Токмак» у полоні депутатів місцевих рад

http://jerait.com

У цьому році завершується процес реформування комунальних ЗМІ. Через процедуру роздержавлення пройшли майже всі районні газети нашої області. Майже – це тому що до цього часу «завдяки» свавіллю представників місцевої влади не можуть виконати букву закону. Двом газетам – «Трудова слава» (Оріхівський район) та «Наше місто Токмак» (м.Токмак) депутати не відпускають у «вільне плавання».

Після новорічних свят керівники Запорізької обласної організації НСЖУ звернулись до редакторів цих газет з проханням розповісти, чи є зміни у відношенні місцевих депутатів до своїх комунальних засобів інформації.

Віталій Голод, редактор «Наше місто Токмак» 

- Протягом майже двох років Токмацька міська рада так і не спромоглася прийняти рішення про реформування і вихід із засновників друкованого засобу масової інформації та редакції - комунального підприємства "Газета "Наше місто Токмак"

Проект рішення про реформування тричі виносився на сесії міськради. Але переважна більшість депутатів відмовлялася голосувати «за». Частина депутатів наполягає, щоб колектив відмовилися від майна, яке колись належало друкарні, а зараз перебуває у складі нашого підприємства, хоча закон забороняє відчуження майна у будь-який спосіб. У місті діє кілька газет, які пов’язують з різними політсилами. Очевидно, й це може бути причиною небажання частини депутатів міської ради, щоб у місті існувала незалежна преса.

Очевидним є перешкоджання процесу реформування депутатами міської ради від всіх партій - «Батьківщини», Блоку Петра Порошенка, Радикальної партії Ляшка, «Самопомочі», «Нашого краю» (частково), Опозиційного блоку (частково). 

Письмові Звернення до Адміністрації Президента, Верховної Ради, всіх партійних фракцій у ВРУ результатів не дали.

Не дало результатів також і звернення до суду. Адміністративний позов комунального підприємства "Газета "Наше місто Токмак" до Токмацької міської ради про визнання її бездіяльності протиправною та зобов'язання прийняти рішення Токмацький районний суд не задовольнив. Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд відхилив нашу апеляцію. 

З 8 листопада 2016 року касаційна скарга знаходиться у Вищому адмінсуді України, але коли вона буде розглянута, ВАСУ не повідомляє.

Протягом 2017 року питання реформування на сесії міської ради не виносилося. Якщо протягом 2018 року таке рішення прийняте не буде, реформування газети "Наше місто Токмак" може не відбутися взагалі. Газета буде знищена, всупереч бажанню колективу редакції працювати і видавати газету.

Оскільки ніхто в Україні не може вплинути на те, щоб міська рада виконала законні вимоги, єдиним виходом вважаю внесення змін до Закону, що дало б можливість редакціям автоматично самим виконати Закон та реформувати газети.

Світлана Карпенко, в.о. редактора газети «Трудова слава»

- Починаючи з квітня і до вересня 2017 року, редакція направила засновнику чотири листи з проханням включити питання продовження процедури реформування районної газети, відповідно до закону, до порядку денного чергової сесії.

У вересні питання було включене до порядку денного тринадцятої сесії Оріхівської районної ради, що відбулася 29 вересня 2017 року. Рішення знову не було прийняте: фракції БПП «Солідарність», «Наш край», «Батьківщина» продовжили блокувати прийняття рішення з питання продовження процедури реформування районної газети.

22 листопада 2017 року редакція знову звернулася до засновника з проханням виконати Закон України «Про реформування державних і комунальнихЗМІ. На жаль, питання не було включене до порядку денного грудневої сесії.

Сьогодні голова Оріхівської районної ради Карина Дудніченко підтвердила, що має намір включити наше питання до порядку денного сесії, що відбудеться в лютому-березні 2018 року. З огляду на останні події, зовсім не впевнена, що чергова спроба буде вдалою.

Не зважають депутати і на рішення Оріхівського районного суду від 7 листопада 2017 року, яке вже вступило в силу. Суд визнав незаконним та скасував рішення Оріхівської районної ради про звільнення редактора. На посаді не поновлено, оскільки районна рада не може цього зробити, бо втратила такі повноваження з початком дії закону про реформування друкованих ЗМІ (зазначено в ухвалі суду).

Колектив редакції районної газети «Трудова слава», як суб’єкт реформування, виконав відповідно до закону, всі необхідні процедурні вимоги для перетворення КП «Редакція газети «Трудова слава» Оріхівської районної ради в ТОВ «Редакція газети «Трудова слава».

Дякуємо за підтримку та допомогу медіа-юристам, які співпрацюють з НСЖУ, особисто – Людмилі Панкратовій.

http://jerait.com