Весілля на Запоріжжі

http://jerait.com

В рамках культурної акції «Назустріч 100-річчю газети« Запорізька правда », відбувся унікальний захід на о. Хортиця - історичному і духовному центрі Запорізького краю. Весілля молодих за старим українським обрядом - це зразок відродження і розширення національних і культурних традицій на нашій рідній землі. Вінчання проводилось у церкві Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу «Запорізька Січ». У святі взяли участь народні колективи - «Оксамит», «Пернач», кінний театр.

Задовго до початку дійства зібралися рідні нареченого і нареченої, друзі, журналісти Запорізьких ЗМІ. Всі гості були в національних українських костюмах. Привітати молодих приїхали воїни-захисники 55-ої артилерійської бригади.

Ось показався весільний поїзд молодого - бравого солдата нашої української армії - для викупу нареченої. З ним - його дружки і приятелі- холостяки Урочиста процесія супроводжувалася народними українськими піснями.

Перед будинком молодої її мати, журналістка Наталя Зворигіна, хлібом-сіллю благословила нареченого і обсипала його вівсом, щоб був достаток в сім'ї. Після обряду покриття голови нареченої фатою і обміну подарунками, нареченому дозволили увійти в будинок молодої. Звідти він повів наречену до церкви на вінчання під весільні пісні.

А потім для гостей кінний театр показав захоплюючу програму з демонстрацією козацьких бойових мистецтв при безпосередній участі глядачів. Творчі колективи порадували гостей і учасників торжества українськими народними піснями. І, звичайно, всіх запросили за весільний стіл з традиційним українським частуванням.

Всю весільну церемонію можна буде побачити в телевізійному фільмі «Весілля в Запоріжжі».

Світлана Костюк, фото автора

http://jerait.com