Рада Європи бере на громадський контроль справу побиття тележурналістів у Бердянську

http://jerait.com

Офіційний сайт Ради Європи "Платформа щодо захисту і гарантій безпеки журналістів" в черговий раз привертає увагу європейської громадськості до порушень прав співробітників ЗМІ в Україні та відсутності відповідної реакції правоохоронних органів на подібні інциденти. Так, в матеріалі, розміщеному на даному порталі 30 березня 2017-го року, констатується бездіяльність силовиків за фактом нападу на знімальну групу в Бердянську.

Відзначається, що 10 липня 2016 року в Бердянську (Запорізька область) телегрупа у складі журналіста Володимира Головатого і його телеоператора під час зйомок сюжету про неправомірне захоплення місцевого готелю групою осіб, була атакована людьми в "воєнізованої уніформі".

В інформації Ради Європи підкреслюється, що ці протиправні дії відбулися в присутності співробітників місцевої поліції. При цьому правоохоронці ніяк не прореагували на порушення закону. У повідомленні наголошується, що правопорушники, які напали на телегрупу, відібрали у журналістів відеокамеру і викрали з неї карту пам'яті. Побиті телевізійники були доставлені в місцевий госпіталь для лікування. При цьому лікарі діагностували у журналіста Володимира Головатого струс мозку. Репортер подав заяву до місцевого відділення Національної поліції. Справа розслідується Управлінням Бердянської районної прокуратури.

У той же час, як наголошується в матеріалі порталу Ради Європи, в Національній спілці журналістів України розцінюють цей випадок як прояв повної безкарності осіб, які вчинили протиправне діяння проти співробітників ЗМІ. Нагадаємо також, що днями про солідарність із бердянськими тележурналістами заявила Європейська федерація журналістів. На сайті ЄФЖ наголошується, що показовими справами безкарності за злочини проти журналістів в Україні є неналежне розслідування та відповідно, непокараність по інцидентах із побиття фотожурналіста Ігоря Єфімова в Черкасах та побиття тележурналістів у Бердянську.

Довідка. Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів (Платформа) є публічним простором, що має на меті захист журналістів, надання кращої відповіді на загрози і випадки насильства щодо працівників медіа і створення механізму раннього попередження і можливостей реагування в рамках Ради Європи. Веб-сайт платформи  

Платформа – це інструмент, що працює он-лайн. Він надає можливість знайти усі повідомлення про загрози, що стосуються країн-членів Ради Європи, інформацію щодо реагування країн-членів (урядів) на повідомлення, інформаційні бюлетені та статистку, розподілену по темам повідомлень: замахи на фізичну безпеку журналістів, затримання та ув’язнення журналістів, переслідування та залякування журналістів, безкарність та інші дії, що мають негативний вплив на свободу медіа.

http://jerait.com