Роздержавлення: вчимося на досвіді пілотних редакцій

http://jerait.com

Як витримати конкуренцію з приватними ЗМІ, як взаємодіяти з місцевою владою та новоствореними територіальними громадами, як в умовах необхідної економії ресурсів зберегти трудовий колектив – ці та інші застереження виникають у редакторів газет, що реформуються в другому етапі.

Принаймні, на них звертають увагу учасники семінару «Роздержавлення: вчимося на досвіді пілотних редакцій», що відбувся в Національній спілці журналістів України.

Головний редактор газети «Подільська зоря» (Вінницький район Вінницької області) Федір Безнар не приховує: має сумніви щодо процесу реформування.

– У Вінниці дуже велика конкуренція – це і незалежні газети, і телебачення, і радіо. Як нам в цих умовах вижити, невідомо. Звісно, будемо намагатися, укладати угоди з територіальними громадами. Але не всі хочуть, дехто вже підпільно створює свої газети, – звертає увагу Федір Безнар.

Микола Петричук, заступник головного редактора газети «Галичина» (Івано-Франківщина), звертає увагу: газета може вижити за рахунок реклами і передплати, але потрібно економити і чітко рахувати витрати. Відтак виникає питання про скорочення у трудовому колективі.

– Ми вже і так пережили два скорочення. Але ось знову – в газеті працюють люди, яким залишилося по два-три роки до пенсії. Наприклад, де знайде роботу коректор у передпенсійному віці. Скорочення – економічно необхідне, але це якось не по-людськи… В той же час, як ефективно працювати, якщо, наприклад, у радянській газеті «Прикарпатська правда» було три журналісти у відділі промисловості, три журналісти у відділі сільського господарства і два журналісти у відділі рад, а зараз всі ці теми веде одна людина, – зазначив пан Микола.

Головний редактор газети «Голос відродження» (Бродівський район Львівської області) Надія Забокрицька зазначає: спершу була категорично проти роздержавлення. Але визнає: з владою дедалі важче працювати.

– Депутати хочуть безкоштовно висвітлювати діяльність на сторінках газети, але надають матеріали з наклепами проти своїх конкурентів. Тому, звісно, для газети краще бути незалежною від їхнього впливу. Водночас, я побоююсь того, чи зможемо ми вижити фінансово, чи зможемо ми укласти угоди на висвітлення…

Як звертає увагу пані Надія, зараз дуже помітні намагання з боку політичних сил, організацій підпорядкувати собі газету.

Редактор «Печенізького краю» (Харківська область) Тетяна Сиром’ятнікова зазначає, що районні комунальні газети – одні з небагатьох, що виходять українською мовою і пишуть про життя району та його людей, а не лише в інтересах тих чи інших політичних сил.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, відкриваючи семінар, зауважив: мета його проведення – дати методичні рекомендації тим редакціям, які зараз тільки-но розпочинають процес роздержавлення.

– Зокрема, юридичні рекомендації даватиме медіаюрист Людмила Панкратова, а реєстраційні питання роз’яснюватимуть фахівці Міністерства юстиції. І для нас справді унікальною подією є те, що Мін’юст делегував до нашої робочої групи з питань реформування трьох спеціалістів.

Сергій Томіленко звернув увагу: зараз виникає дуже багато конфліктних питань в процесі роздержавлення, а саме – випадків перешкоджання з боку органів влади.

– Кожного дня надходять дзвінки і листи і ми просимо колег-юристів захищати редакторів і трудові колективи. Наприклад, найгарячішою є Запорізька область, де відразу п’ять конфліктів, пов’язаних зі звільненням редакторів, з бойкотом реформування. Я нещодавно зустрічався з губернатором області Костянтином Брилем і закликав його провести нараду з керівниками тих районів, де виникають конфлікти. Водночас, намагаємося впливати через органи влади, по політичній лінії керівників партій. Але часто приходять просто абсурдні відповіді. І при тому, що у нас реформування недосконале через недопрацювання самого Закону, то воно ще й ускладнюється політизацією і перешкоджанням з боку влади.

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зауважив: зважаючи на те, що в першому етапі реформування взяло участь в кілька разів більше газет, ніж очікувалося, можна говорити про те, що реформа таки запізнилася. Зараз, відповідно до зведеної статистики Комітету, в Україні 647 комунальних і державних ЗМІ.

Він також визнав, що однією з проблем на шляху до успішної реформи є свавілля органів місцевого самоврядування.

– Цю ситуацію треба врегулювати на законодавчому рівні. Тому зараз ми напрацьовуємо зміни до чинного Закону, які б передбачали, що з’являться правові важелі впливу на тих керівників місцевих органів влади, які до такого свавілля вдаються. Позиція Держкомтелерадіо однозначна – ми ніколи не будемо на боці органів місцевої влади чи державної влади, які створюють бар’єри газетам. Ми будемо на боці ЗМІ і журналістів, Спілки журналістів, які реалізують ці реформи і допомагатимемо всіма можливими засобами, – сказав Богдан Червак.

Медіа-юрист Людмила Панкратова звернула увагу на те, що Закон про реформування вступає в конфлікт із Законом про місцеве самоврядування, норми якого передбачають право місцевої влади проводити керівництво комунальними підприємствами. Тобто, наприклад, звільняти чи призначати редакторів.

Редактори також порушили питання щодо того, з ким із влади на місцях їм комунікувати, оскільки немає відповідних фахівців у відділах чи департаментах обласних адміністрацій. Богдан Червак запевнив, що такі обов’язки буде покладено на заступників голів облдержадміністрацій з гуманітарних питань.

Про реєстраційні процедури при реалізації ЗУ «Про реформування державних і комунальних ЗМІ» поінформували Марина Семенко, начальник відділу правової експертизи документів друкованих засобів масової інформації та інформаційних агенств Управління реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агенств Департаменту державної реєстрації та нотаріату, а також Тамара Золотаренко, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції.

Семінар «Роздержавлення: вчимося на досвіді пілотних редакцій» є ініціативою робочої групи НСЖУ з питань реформування, яку очолює секретар Спілки Костянтин Григоренко. Брали участь представники з кожного регіону України: від Запорізької області – Наталя Зворигіна, в.о. гол. редактора обласної газети «Запорізька правда» та Наталія Стіна, редактор районної газети «Червоний промінь.

http://jerait.com