Найбільше новин запорізьких медіа присвячено місцевій політиці та криміналу

http://jerait.com

21% новин у регіональних ЗМІ Запоріжжя присвячено місцевій політиці, 19% — криміналу та нещасним випадкам, 10% — спорту. Водночас про війну на Сході лише 2% новин, а корупцію і протидію їй — 1%. Такими є результати дослідження місцевих ЗМІ у восьми південно-східних регіонах України, в тому числі Запоріжжя, яке провів Інститут масової інформації.

Джерелом інформації для новин запорізьких медіа найчастіше є прес-релізи та заяви офіційних структур та осіб — у 39%. Ще 28% матеріалів написано на основі інформації, зібраної власним кореспондентом, а у 12% новин взагалі не вказано джерело походження. Соціальні мережі виступають джерелом інформації у 9% новин онлайн-ЗМІ, 3% сюжетів телебачення та 1% матеріалів преси.

6% новин містили ознаки замовності — джинси. Для порівняння, у дніпровських медіа цей показник 9%, у донецьких — 3%. Найбільше новин з ознаками джинси зафіксовано в пресі —8%, 6% на телебаченні та 3% в онлайн-виданнях.

Серед фігурантів політичної джинси були: голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль, голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак та Запорізька обласна рада, міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, партія "Наш край" (Сергій Кальцев), партія "Нова політика" та партія "Укроп". 

Дослідження провели у січні 2017 року у таких ЗМІ: газети “МИГ”, “Панорама”, “Запорозька Січ”; інтернет-видання “Сайт города Запорожья” 061.ua, “Забор” zabor.zp.ua, “Запорожский городской портал” misto.zp.ua, “Репортер UA” reporter-ua.com; телеканали “ТВ-5”, “Алекс”. Всього в запорізьких ЗМІ проаналізовано 809 новин. Дослідження провів Інститут масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

http://jerait.com