Децентралізаційний марафон у Запорізькій області - підсумки та перспективи

http://jerait.com

В прес-центрі «Журналіст» ЗОО НСЖУ напередодні святкування Дня місцевого самоврядування відбулась прес-конференція за участю Запорізького Регіонального Відділення Асоціації міст України, Запорізької державної адміністрації, депутатського корпусу, представників преси.

Ігор Бірюков – керівник Запорізького РВ АМУ, Зінаїда Бойко, заступник голови Запорізької державної адміністрації, Олександр Білим, керівник департаменту містобудування та архітектури ЗОДА, Дмитро Майстро, керівник постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою областної ради завітали до журналістів розповісти про хід децентралізаційного марафону та впровадження реформ місцевого самоврядування в нашій області. Також підводилися підсумки конкурсу для регіональних ЗМІ на краще висвітлення теми «Спроможні громади – сильна держава».

Загалом в Україні функціонують вже 367 об`єднаних територіальних громад, що складає 17% від усіх органів місцевого самоврядування базового рівня. В Запорізькій області протягом 2015-2016 років створені 23 громади, що складає 30% її території, завдяки чому наша область входить до п`ятірки перших по Україні.

Щоб досягти такого високого рівня робоча група з реформування органів місцевого самоврядування, керівником якої є Зінаїда Бойко, та консультанти офісу реформ ЗРВ АМУ постійно стежать за ходом «марафону». Щоб бути в курсі можливих перешкод та мати змогу своєчасно надавати правову та інформаційну допомогу виїжджають до мешканців селищ, сільських рад десятки разів. В результаті чого змінюється самосвідомість громади. Майже дві третини населення Запорізької області підтримують ідею децентралізації. Процес об`єднання територіальних громад проходить впевнено і з розумінням кінцевого результату. Серйозним стримуючим фактором на сьогодні є недосконала нормативно-правова база. Тому народним депутатам Верховної Ради України необхідно найближчим часом прийняти закони, які дадуть можливість громадам розпоряджатися землями за межами населених пунктів, та внести зміни до Бюджетного Кодексу України.

Дуже важливим є питання кадрової політики бо, насправді, кожній громаді потрібен виконком, який буде регулювати питання керівництва, фінансів, медицини, освіти тощо. Асоціація міст України приділяє цьому велику увагу, регулярно проводячи семінари-практикуми, де розглядаються питання перспективного планування, фінансів, містобудівної документації. 

Виступаючі виразили велику подяку журналістам, бо кожна ініціатива у ході «марафону» була висвітлена в пресі дуже грамотно та патріотично.

Тому, підводячи результати конкурсу для ЗМІ на краще висвітлення питань децентралізації, започаткованого у літку цього року ЗОО НСЖУ та ЗРВ Асоціації міст України, був відмічений такий високий рівень підготовлених матеріалів, що надихнув організаторів на оголошення 6 грудня нового конкурсу «Спроможні громади – міцний регіон» серед районних засобів масової інформації. 

Олена Морозова

http://jerait.com