Сергій Томіленко: «На часі – злагоджена робота з упорядкування статутних документів НСЖУ»

http://jerait.com

Впорядкування статутних документів та організаційної структури Національної спілки журналістів України – пріоритетне завдання для медіаорганізації на найближчу перспективу. Після того, як технічний з’їзд Спілки затвердив зміни до Статуту, які підтверджують її статус як неприбуткової організації, а також затвердив нові редакції статутів регіональних осередків, на черзі – технічна робота з реєстрації цих документів. Як зазначає перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, вже з оновленими установчими документами Спілка буде готуватися до чергового звітно-виборчого з’їзду, що відбудеться у Києві у квітні наступного року.

– З цією метою робота нашого активу в регіонах і в центральному апараті орієнтована на втілення рішень нещодавнього технічного з’їзду, на якому абсолютна більшість делегатів, що представляють тисячі членів НСЖУ, прийняли статутні зміни, – каже Сергій Томіленко.

Така необхідність була викликана законодавчими змінами та потребою привести статутні документи у відповідність із вимогами податкового законодавства щодо визначення статусу неприбуткової організації, а саме дотримання вимог п. 133.4.1 ст. 133 Податкового кодексу України. Відповідно, законодавство вимагає, щоб кожна громадська і творча організація прописала в своїх статутних документах певні гарантії того, що не буде здійснювати прибуткову комерційну діяльність, не розподілятиме прибутки серед своїх членів тощо. Легітимним для внесення правок у документи для НСЖУ є тільки з’їзд. Відтак, він і був проведений 3 листопада як технічний. На ньому також було прийняте формальне рішення про оновлення, відповідно до Статуту, персонального складу правління НСЖУ. Зокрема, з’їзд задовольнив заяву Олега Наливайка про складання ним повноважень голови НСЖУ (у зв’язку з переходом на роботу в Держкомтелерадіо), а також за зверненнями регіональних організацій замінив вибулих з поважних причин членів правління.

– Але жодним чином технічний з’їзд не перебирає на себе повноваження та не приймає якихось змістовних речей, не позбавляє актив НСЖУ права на визначення пріоритетів найбільшої журналістської організації, – коментує Сергій Томіленко. – Це велика технічна робота, яку ми проводимо злагоджено. Всі обласні організації належно провели конференції, сотні колег залучаються до важливих зборів, приймають важливі рішення. Зараз ми маємо певний час, щоб з органами реєстрації підтвердити неприбутковий статус. Сподіваюся, що спільними зусиллями ми впорядкуємо належну юридичну документацію і проведемо ту роботу, яка за останні десять років, на жаль, у Спілці не проводилася. 

За словами першого секретаря НСЖУ, допомогу у підготовці всіх необхідних документів, рішень, висновків Спілці надає авторитетна юридична компанія HLB Ukraine та її спеціалісти Михайло Кочеров і Анна Гнип.

– Фахівці надали нам більше як 80 сторінок консультацій щодо тих змін, які варто проводити в статутах кожної організації на місцях. Окремо отримуємо фахові рекомендації щодо оформлення документів, проведення конференцій, реєстрації. Експерти консультують і безпосередньо керівників обласних осередків, тож сподіваємося, що всі юридичні процедури будуть виконані належним чином та злагоджено. І до Нового року НСЖУ пройде належну перереєстрацію в органах Міністерства юстиції та податкових відомствах.

http://jerait.com