ЗВЕРНЕННЯ

http://jerait.com

В адміністрацію Президента України

Голові Держкомтелерадіо України

Наливайку О.І.

Голові Запорізької обласної ради

Самардаку Г. В.

Голові Запорізької державної адміністрації

Брилю К.І.

Томіленку С.А.

Першому секретарю Національної спілки журналістів України

Овчиннікова-Руденко Тетяни Олексіївни, 

м. Василівка, вул. Спортивна, 10, кв. 24, 

тел. 0971378279,

головного редактора Василівської районної 

газети «Нова Таврія» та колективу редакції

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Звернутися в органи влади нас змусила ситуація, яка склалася навколо Василівської районної газети «Нова Таврія» і особисто мене, як редактора.

Почалося все з минулорічної виборчої кампанії. У вересні мене запросив до себе голова районної ради Калінін Денис Сергійович, з яким ми до цього моменту завжди співпрацювали (я два скликання була депутатом районної ради, очолювала комісію з питань законності і депутатської етики, а в редакції працюю з перших днів своєї професійної діяльності, з 1977 року), і запропонував балотуватися депутатом у районну раді від політичної партії «Опозиційний блок», мотивуючи тим, що він прийняв таке рішення і працюватиме лише з цією політичною силою. 

Я спробувала переконати Д.С. Калініна, що не треба долучати до його політичних уподобань мене, як редактора районної газети, яка повинна висвітлювати різні точки зору, надавати можливість всім політичним силам публікуватися у рівній мірі на сторінках «Нової Таврії», бо у протилежному випадку це внесе неспокій у район. Саме тому я категорично відмовилася від пропозиції. І з того моменту стала «ворогом» для Калініна, а потім ця ворожнеча перетворилася у справжню боротьбу голови районної ради проти редактора та газети загалом. Посилилось все це і тоді, коли газета вступила у фазу реформування, згідно із Законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який набув чинності 1 січня 2016 року. 

І ось вже рік особисто я, всі члени нашого колективу відчувають перешкоджання нашій професійній діяльності, тиск на пресу, за що передбачена навіть окрема стаття у кримінальному Кодексі України. Приміром, Д.С. Калінін вимагає у черговому номері газети поставити його портрет як голови районної ради, і при цьому привселюдно мене принижує. Він дозволяє собі подзвонити редактору і однозначно вимагати: цей чи інший матеріалу не друкувати, при цьому підвищує голос, доходячи до істерики.

Голова районної ради веде відкриту боротьбу проти самої газети, а в період минулорічної передплатної кампанії оголосив їй справжній бойкот, хоча засновниками видання на той час були саме районна рада та трудовий колектив. З його вуст звучали відкриті настанови «Мы не будем выписывать «Новую Таврию», мы все выпишем многотиражку Запорожского железорудного комбината «Рабочее слово». Як результат, ЗЖРК, керівники якого - симпатики «Опоблоку», передплатив лише на місто Василівку тисячу екземплярів своєї багатотиражки.

В серпні на сесії районної ради, де повинні були приймати рішення про виділення коштів на видавництво газети згідно із «Програмою підтримки діяльності редакції» і яке перед цим було затверджене на засіданні бюджетного комітету районної ради, газету прямо таки «поставили на коліна». Депутат Шевченко А.В., після серйозних настанов голови районної ради Калініна, вилив на газету весь бруд, бо свого часу неодноразово програвав суди нашій редакції і редактору. Його виступ на сесії із словами: «Вона (газета) про нас не пише, тож не виділяти їй коштів, дати три місяці на «исправление» і лише тоді подивимось: якщо писатиме про нас, то дамо гроші, якщо ні – то коштів не отримає» одержав найбільшу підтримку у самого голови ради. Більшістю голосів, а саме представниками партії «Опозиційний блок» у районній раді, коштів редакції не виділили взагалі. 

Після сесії, як це і передбачає законодавство про пресу в Україні, я запропонувала голові районної ради підписати угоду на висвітлення діяльності районної ради - все згідно із Законом, адже редакції потрібно купувати папір, оплачувати послуги друкарні, на це необхідні кошти, і за всі матеріали, які влада подає до друку, слід платити. 

Що тут почалося: я вислухала безліч нових образ і вказівок про те, що: «Вы обязаны печатать, вы будете печатать то, что мы скажем, и как мы скажем». Через кілька днів угоду все ж вдалося підписали, але у її тексті районна рада викреслила рядок про «висвітлення діяльності райдержадміністрації і її структурних підрозділів», тобто наклала свого роду «табу» на висвітлення газетою діяльності виконавчої влади району, Запорізької обласної державної адміністрації і Президента України, знявши з себе зобов’язання оплачувати ці матеріали, як це передбачено у Законі щодо діяльності ЗМІ. 

Протягом вересня редакція працює з районною радою на основі підписаного договору. Мало не щодня отримуємо листи від голови ради з тим, щоб надрукувати привітання, матеріали. Газета все друкує, акуратно виписує рахунки і всі необхідні бухгалтерські документи, передає їх у районну раду, але оплати за них ми не отримали.

А нещодавно голова районної ради Калінін Д.С. заявив мені, що підписує розпорядження про відсторонення мене від роботи і покладання обов’язків головного редактора на мого заступника. І це, незважаючи на те, що Закон забороняє раді в період реформування преси звільняти з роботи або приймати на роботу керівника ЗМІ, тим паче, що рада ще у березні прийняла рішення про вихід із засновників. Про що я і сказала голові райради. Він заявив у відповідь, що я: не виконую пункт контракту 5.3, яким зобов’язано подавати до 1 травня фінансовий план розвитку. Для пояснення: цей фінансовий план повністю розписаний у Програмі підтримки газети, строк контракту 10 років – і ніхто ніколи не вимагав цей план, бо щокварталу бухгалтер редакції здає всі необхідні звіти у районну раду. Виникає запитання: чому ж 2 травня орган управління управління майном не зробив зауваження редактору про невиконання окремого пункту контракту? 

На запитання мого заступника:а як же закон, ви ж сьогодні його повністю порушуєте, ви чините незрозумілий тиск на пресу, мало того, що ви ви перешкоджаєте щодня нашій професійній діяльності, так ви ще й незаконно знімаєте з роботи редактора, у відповідь ми почули: «Идите в суд, мы готовы судиться, и вообще мы тут - главный закон, мы орган управления майном, как захотим, так и сделаем, и такую запись запишем вам в трудовой книжке». 

Колектив газети «Нова Таврія» звертається до вас з клопотанням дати належну оцінку діям голови районної ради Д.С. Калініна стосовно тиску на газету та законності ситуації, що склалася навколо видання та йогоголовного редактора, а також сприяти її нормалізації згідно із Законами України. Ажде колектив, який є співзасновником газети, і який провів збори по реформуванню, визначив Овчиннікову-Руденко Т.О. уповноваженою приймати всі необхідні рішення і чинити всі дії в період роздержавлення. Колектив повністю підтримує редактора і засуджує дії влади, бо кожен з літературних працівників редакції відчуває на собі тиск від влади і перешкоджання професійній діяльності. 

Ми працюємо виключно у законодавчому полі, дотримуючись Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» і всього законодавства, що стосується діяльності ЗМІ. Глибоко переконані в тому, що і районна рада в стосунках з редакцією зобов’язана діяти виключно у законодавчому полі України, а не за забаганкою її керівництва.

Сподіваємося на вирішення ситуації, що склалася з вини керівництва районної ради, і яка недопустима в демократичній країні, яку ми з вами нині будуємо. 

Від імені колективу редакції газети «Нова Таврія»

Головний редактор Тетяна Овчіннікова-Руденко

http://jerait.com