Депутати міськради проти газети «Наше місто Токмак»

http://jerait.com

Міська рада м. Токмак Запорізької області не дала змоги комунальній газеті «Наше місто Токмак» брати участь у першому етапі роздержавлення. 26 липня Токмацький районний суд «підтримав» незаконні дії депутатів, ухваливши відповідне рішення про відмову в позові, який подала газета з приводу бездіяльності міськради. Таким чином, як коментує НСЖУ головний редактор видання Віталій Голод, суд узаконив фактично незаконні дії владців.

Рішення про намір брати участь у першому етапі реформування збори трудового колективу затвердили ще в березні. Того ж дня було подано відповідні пропозиції засновникові КП «Редакція газети «Наше місто Токмак».

– Міський голова не заперечував проти цього і сказав діяти так, як вимагає закон. 18 квітня була проведена позачергова сесія. Однак на ній депутати від демократичних сил – БПП, «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії Ляшка не голосували за наше питання, – розповідає головред.

За словами пана Віталія, він мав розмову з декотрими із депутатів. Одні ставили умову: підтримають роздержавлення, якщо заберуть у редакції частину майна. А саме – друкарню: тижневик друкується власними силами і надає відповідні послуги іншим підприємствам.Можливо, причиною є і те, що приватна газета, яка існує в місті, і для якої «Наше місто Токмак» є конкурентом, належить представникам однієї з цих партій.

Наступна сесія, що відбулася 30 червня, стала в Токмаку скандальною через конфлікт депутатів з приводу обрання секретаря міськради. Тоді представники «демократичних сил» покинули залу, а представники Опоблоку, які там залишились, також вирішили не голосувати за роздержавлення газети.

Після таких подій редакція подала до суду, проконсультувавшись із Національною спілкою журналістів. Однак, попри сподівання, що справа вирішиться на її користь, суд пояснив, що не може вказувати міській раді, які їй приймати рішення. Принаймні так, за словами Віталія Голода, пояснив суддя. Наразі позивачеві було надано тільки резолютивну частину постанови суду. У ній ідеться: «В задоволенні адміністративного позову Комунального підприємства «Газета «Наше місто Токмак» до Токмацької міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання прийняти рішення відмовити…» Повну частину рішення буде надано протягом кількох днів.

– Будемо подавати апеляцію. Наскільки я знаю, в інших регіонах суди вирішили подібні справи на користь ЗМІ. Якщо це так, то ми, мабуть, перші, де суд ухвалює рішення, що закон – «неправильний». Зараз в області судяться так само ще чотири газети. То чи не стане це підставою і для тих судів діяти за подібним сценарієм, – зазначає Віталій Голод.

http://jerait.com