Футбольні пристрасті Неаполя

Rate this item
(2 votes)

… І знову у Неаполі палають  футбольні пристрасті!  По всьому місту та комунам майорять прапори місцевого клубу «Наполі», розвішені плакати із зображенням Дієго Марадони, по вузьких вуличках з балконів на балкони протилежних будинків протягнуті біло-блакитні стрічки кольорів клубу. У нашому районі фан-клуб прикрашений більш, ніж розкішно. Навіть нагорі на балконі стоїть фанерна фігура славетного Дієго, а внизу, на тротуарі, - сьогоднішнього нападника нігерійського футболіста Віктора Осімхена, який у 2015 році у себе на батьківщині визнаний кращим футболістом Африки серед гравців до 17 років.

З серпня 2022 року в Італії розпочався 121 сезон серії А – вищого дивізіону чемпіонату з футболу. Чемпіонський титул захищає футбольний клуб із провінції Ломбардія «Мілан». У провінції Кампанія, де я зараз тимчасово проживаю, існуючий футбольний клуб «Наполі» зі стадіоном імені Дієго Марадони, з місткістю 55 тис. місць, посідає третє місце в серії А.  Нещодавно він виграв матч у клубу «Атланта» з рахунком 2:0.  Зразу ж почався фанатський бум. Улюблена команда йде вгору!

А 15 березня цього року  «Наполі» на стадіоні  у відповідній грі 1/8 фіналу на кубок Ліги чемпіонів УЄФА  розгромив  німецький «Айнтрахт» з рахунком 3:0.  І почалося! Німецькі фанати влаштували масові заворушення на вулицях історичного центру Неаполя. Раніше влада міста заборонила їм приходити на матч через цю загрозу .  У Німеччині після такого ж матчу 21 лютого 2023  після  перемоги «Наполі» з виграшним рахунком 2:0 вони побилися з італійськими фанатами. Але 400 людей проїхали туристичними візами. 

Вболівальники «Айнтрахта» прибули до Неаполя та розпочали погроми ще перед матчем, на який їм не дозволили продавати квитки. Їм допомагав ультрас «Атланти»  з Бергамо,  які ворогують із фанатами «Наполі».

Велика група німецьких фанатів кидала в поліцію пляшки, стільці з вуличного кафе та файєри. Було спалено кілька автомобілів та розбито вітрини. Поліція застосувала водомети. Бійка  продовжилася і вночі після закінчення гри. Ультрас «Атланти» намагалися напасти на готель, де зупинилися німецькі вболівальники. Проте будівлю оточили поліцейські. Вранці німецьких « тіффозі»  вивезли автобусами з готелів у центрі, щоб доставити їх до аеропортів Неаполя, Риму чи сусіднього міста Салерно. Їхні автобуси закидали камінням та іншими підручними предметами.

Підсумки.  Семеро вболівальників футбольного клубу «Наполі» заарештовано в Неаполі в ході зіткнень із поліцією. І це число може зрости. Під час зіткнення з фанатами обох клубів травми зазнали близько 10 правоохоронців. Крім того, пошкоджено сім автобусів, які возили німців містом.

По всіх ТВ-каналах були показані сюжети бійки  та її наслідки.  Оце   азарт!

Світлана Костюк

Read 720 times Last modified on Понеділок, 03 квітня 2023 11:15