Print this page

Привіт родичам у Кушугумі!

Rate this item
(0 votes)

Із цією жінкою, яку ви бачите на фотографії, я познайомилася минулого понеділка під час 54-го (так, уже 54-го!) мітингу на підтримку України біля пам’ятника князю Гедемінасу у Вільнюсі. Хоча «познайомилася» - не те слово, бо я так і не спитала її імені й не назвала свого. Жінка тримала в руках альбомні аркуші з явно «самодіяльними» написами. Ці плакатики привернули мою увагу.

«Хто це намалював?». Мітингарка відповіла литовською мовою. «Перепрошую, литовської я не знаю». – «Мені не хочеться розмовляти російською... Ну, гаразд. Це я сама намалювала, - і додала з гордістю: - Я - українка. Мій батько з Маріуполя, мама – із Запоріжжя».

Вона живе у Литві. І тільки тепер, коли її волосся посивіло, почала вивчати українську мову. Розуміє, хоча поки що не розмовляє.

Під Запоріжжям, у Кушугумі, мешкає рідня цієї жінки. За її словами, восени їхній будинок зруйнувала рашистська ракета. «Щастя, що родичка з дітьми, котра жила в тій оселі, буквально місяцем раніше виїхала до Португалії», - зауважує мітингарка.

От і думай: як вирішить доля? Чи варто евакуюватися? Та все ж головне: на який би кінець світу нас не закинуло, скільки б часу ми не провели на чужині, якою б мовою не спілкувалися, але ми – українці. Як ця громадянка Литви, котра завжди розмовляла російською та литовською, а тепер почала вивчати мову, про яку має право сказати «рідна».

Віталіна МОСКОВЦЕВА-ДОРОШЕНКО (Вільнюс – Запоріжжя)

Read 635 times Last modified on Субота, 10 червня 2023 23:07

Latest from
Notice: Undefined property: stdClass::$author in /home/brizazov/nsju.zp.ua/www/templates/vt_magazine/html/com_k2/templates/default/item.php on line 435

Notice: Trying to get property of non-object in /home/brizazov/nsju.zp.ua/www/templates/vt_magazine/html/com_k2/templates/default/item.php on line 435

Related items