Шедеври архітектури Неаполя. Королівський палац

Rate this item
(1 Vote)

Зосередженням найцікавіших пам'яток Італії можна вважати Неаполь. Одна з унікальних визначних пам'яток Неаполя - Королівський палац (Палаццо Реалі).

Туди я прийшла у безкоштовну неділю  відвідин музеїв. Народу  на вході зібралося чимало.  Але черга швидко рухалася,  нас пускали величезними «партіями». І ось я стою перед  значними  величними сходами. Льється світло з великих вікон, і, як прикраса, - колони зі світильниками. Я уявила, як сюди піднімалися королі у своєму розкішному вбранні.

Цей палац - головна з чотирьох резиденцій монархів Королівства обох Сицилій з династії Бурбонів. Він розташований на найбільшій площі Неаполя, в «серці міста», площі Плебісцито (Piazza del Plebiscito). Тут у античності стояли грецькі міські мури.

Спочатку ми пройшли через малу залу палацівського театру. А потім по периметру будівлі пішла анфілада королівських покоїв, які увійшли до складу Музею старовинних апартаментів. Це Зал посланців, Тронний зал, Зал Геркулеса та Палатинська капела, присвячена Вознесінню Діви Марії.

В них збереглися  предмети обстановки і декор королівських сімей. Стіни затягнуті в гобелен із королівськими ліліями, стелі розписані сценами з біблійного та королівського життя. З боків стоять найкрасивіші столи з дивовижними східними вазами. На стінах висять картини художників тієї та ранньої епохи. На жаль всі стенди, що розповідають, написані італійською та англійською мовами. Висновок: вчи мови!

Сьогодні у крилах Королівського палацу розміщено різні установи. Основну частину будівлі займає Національна бібліотека. З 1814 року у ній зберігаються тисячі книг, а також унікальні збори Геркуланумських папірусів. Туди нас не пустили. Та й що там дивитися - стелажі? Я ходила залами з відкритим ротом, хоч і побувала колись у  Ермітажі.

А вишнею на тортику моєї подорожі палацом стало відвідування виставки картин італійського художника Караваджо! Сюрприз! Великий художник та скандальний бунтар прожив лише 37 років, а написав купу картин. Та яких!

Цією виставкою - «Діалоги навколо Караваджо» - Королівський палац у Неаполі та Музей Каподимонте (Museo e Real Bosco di Capodimonte) розпочинають співпрацю, спрямовану на діалог між колекціями творів мистецтва двох музеїв, які є результатом колекціонування Бурбонів між вісімнадцятим та дев'ятнадцятим століттями.

Центром виставки є «Бічування Христа» Караваджо, яке, хоч і не належить до королівських колекцій, є твором, який чітко окреслив хід мистецтва сімнадцятого століття з особливим наголосом на неаполітанському живописі. Тут уперше зібрані разом усі картини Караваджо, куплені в 1802 році в Римі Доменіко Венути для Фердинанда IV Бурбонського.

Крапкою моєї екскурсії стала невеличка зала з розміщенням чудового історичного  презепе - вертепу стародавнього Неаполя під назвою «Привиди Неаполя» (Fantasmi di Nfpoli). Його виконав багатогранний художник Джузеппе Леоне. Це 33 сюжети міських вулиць міста, на яких розгортаються сценки з життя жителів. Там печуть піцу, там перуть  білизну, там розносять вино, у цирульнях роблять зачіски, сидять за столиками відвідувачі таверен, навіть є шматочок передмістя з кізочками, собачками, курочками і корівками. І все це так винахідливо, творчо виконано і правдоподібно, як малі дрібні декорації сцени театру. Роботу було виконано у 2006 році, а показано публіці вперше.

Світлана Костюк

Read 522 times Last modified on П'ятниця, 28 квітня 2023 16:33