Нова чи стара знайома Ісландія з Україною у серці

Rate this item
(2 votes)

Багато з нас чули і навіть переглядали відео чи фотоматеріали про далеку й загадкову Ісландію.

Що ми знаємо про цю країну? Великий острів із сотнями активних вулканів, неймовірними ландшафтами, що скоріше нагадують марсіанські аніж земні, пустелею із чорним вулканічним піском, льодовиками, гейзерами, фіордами...  Чули про особливих ісландських коней – більше завдячуючи захопливій пригодницькій повісті нашого земляка Макса Оста «Сага про золотого коня» (дуже радимо прочитати).

Напевно, про нас ісландцям відомо ще менше. Наприклад, вони не знали, що в нас в Україні вирощують кавуни і дині, що наша країна та наші князі часто зустрічаються в їхніх сагах і що їхні далекі предки часто навідувались до нас. Та й ще багато чого не знали про Україну... Між Ісландією й Україною існують давні історичні зв’язки, про що свідчать назви українських топонімів, зафіксовані в староісландській мові. Зокрема назви деяких Дніпрових порогів – Sof eigi (Кодацький), Holmfors (Сурський), Hlaejandi (Бирючий) та інші. 

А які наприклад міста Ісландії, окрім Рейк’явіка, ми можемо назвати? Що ми знаємо про історію та географію цієї країни? До речі, місто тут лише одне – це власне столиця країни, всі інші населені пункти – це містечка та села. У багатьох таких містечках Ісландії майоріє державний прапор України. В північній частині уздовж найдовшого фіорду країни розташоване містечко Акурейрі. Значна частина його мешканців активно підтримує Україну та Запоріжжя зокрема - політично, культурно, гуманітарною допомогою, прихистком для прибулих з України. 27 лютого на центральній площі Акурейрі відбулась маніфестація на підтримку України та українців, зібрались декілька сотень мешканців містечка. Окрім українських та ісландських прапорів, виднілись також польські та литовські. Напевно, вперше в історії на площі цього північного містечка залунав український славень. Ісландці вивчили і вигукнули українське національне гасло «Слава Україні!» і переклали його своєю мовою – «Dýrð sé Úkraínu!» і вже у травні цього року похідний клуб з Акурейрі підняв прапор України на найвищу гору Ісландії Hvannadalshnjúklur та вигукнув вивчене гасло. 

1 березня міська рада Акурейрі засудила російську агресію в Україні і вже більше трьох місяців перед будівлею ради майоріють українські прапори. Мер міста Акурейрі Ásthildur Sturludóttir особисто повідомила листом, що вони зроблять все можливе, щоб підтримати українців. В цей же день Університет Акурейрі засудив російську агресію і підтримав українську академічну спільноту. Перед головним корпусом Університету Акурейрі щодня майорять прапори України та Ісландії.

Вже на початку березня декілька мешканців Акурейрі вирушили до Польщі, допомагати українцям, котрі прибували до Перемишля із зон бойових дій. У квітні сотні мешканців Акурейрі зібрались, аби підтримати Україну та спробувати український борщ. Багато ісландців дізнались про Запоріжжя, зібрали значну грошову суму на гуманітарну підтримку українців.

У Рейк'явіку з 27 квітня з’явилася невеличка площа Київська (Kænugarður - Kýiv torg). Ми дізнались старовинну назву нашої столиці старонорвезькою мовою – Kænugarður і це лише початок нашого знайомства.

Андрій і Оксана Гладій 

Акурейрі - Запоріжжя

Read 576 times Last modified on Понеділок, 13 червня 2022 21:21