«Тере», моя люба Естоніє! Дякую за підтримку і віру в перемогу України!

Rate this item
(1 Vote)

«Тере» - перше, що почуєте, коли зустрінетеся з естонцем в аеропорту чи в магазині. Знайомі ви чи побачилися вперше в під’їзді будинку, вам неодмінно скажуть «тере» - «добрий день, здрастуйте, будьте здорові» по-нашому. Усміхнені, доброзичливі, уважні, без зайвої суєти розкажуть і вислухають, порадять і скерують до потрібної вам установи, підкажуть, як простіше вирішити ваші проблеми.

В кінці лютого – на початку березня Естонія стикнулася з небаченим досі явищем – українськими біженцями, котрі просять тимчасового захисту від повномасштабної війни, розв’язаної проти нас росією 24 лютого 2022 року. Майже 40 тисяч наших земляків отримали прихисток у державі, населення якої не досягає півтора мільйона людей! 

Дотримання законів і порядку допомагає естонцям  впоратися з такою хвилею біженців – а це переважно жінки і діти з українських міст і сіл, що зазнали найбільших руйнувань, – втомлених, знервованих, без речей першої необхідності... Жодна людина, котра потрапила до Естонії, не залишилася поза увагою як волонтерів, так і державних органів.

Зустрічали волонтери на вокзалах, годували, розташовували на ніч, розмовляли, заспокоювали. А вже через день-другий потрібно було вирішити, що робити далі. Дехто дякував  Естонії за підтримку й гостинність і мандрував далі до Фінляндії, Швеції, Норвегії... Більшість йшли реєструватися до місцевих органів соціального захисту: одразу отримували тимчасовий захист на один рік, матеріальну допомогу, предмети першої необхідності для дітей і дорослих, одяг, харчі, карту для безкоштовного проїзду (це дуже суттєва допомога, адже одна поїздка в громадському транспорті Таллінна обходиться у майже 2 євро), місце для проживання в готелі і триразове харчування на один місяць, якщо немає родичів чи знайомих, котрі можуть запропонувати житло. 

Запитаєте: як же так, усього на місяць, а далі що робити? Тимчасовий захист зберігається на цілий рік! За місяць потрібно зареєструватися у відділенні поліції за місцем проживання, отримати ІД-код, а вже з ним іти до каси з безробіття. Тут все дуже логічно. Якщо ви на обліку в касі з безробіття, то маєте право на безкоштовне медичне обслуговування (медицина в Естонії страхова) і грошові виплати (тут є певні умови, тому не всі можуть отримати). І ще одне дуже суттєве уточнення. Воєнні біженці з України, що мають хронічні недуги, потребують складного лікування (цукровий діабет, гіпертонія, гемодіаліз, хіміотерапія тощо), отримали це лікування одразу і безкоштовно на підставі медичних висновків українських лікарів. 

За місяць можна знайти роботу в Таллінні чи інших містах, на фермах з вирощування городини і свійських тварин чи птиці. Українкам пропонують місця прибиральниць у лікарнях, торгових центрах, працівниць у торгових залах супермаркетів тощо. Під час співбесіди обов’язково запитають, якими мовами володієте. Без знання естонської отримати іншу роботу шансів майже немає. 

Естонці неохоче переходять на російську мову. Молоді люди (якщо вони із естонських родин) російської вже не знають і навіть не розуміють, з іноземцями спілкуються англійською, між собою – рідною. Хоч у Таллінні  ще діють дитячі садочки з російською мовою викладання, але батьки все частіше віддають дітей до естонських, бо вища освіта лише державною мовою. 

До речі, українські мами, котрі отримали тимчасовий захист, також віддають свою малечу до естонських садочків чи молодших класів шкіл. Діти дуже швидко адаптуються до нового колективу, вчать мову, знаходять друзів. Складніше підліткам, котрі закінчують школу і мають намір вступити до вишів чи коледжів Естонії. Зараз навчальні заклади Естонії намагаються  запропонувати абітурієнтам з України певні програми для вступу і навчання. Але насамперед це має бути поступове вивчення естонської мови. 

Для багатьох українців, котрих примусово евакуювали на територію росії, Єстонія стала єдиною державою, через яку можна врятуватися і потрапити до Європи. Прикордонне місто Нарва щодня приймає чимало наших земляків за спрощеною системою перетину кордону... 

У Таллінні майже на кожній державній  установі, навчальному закладі, вокзалі, готелях, на багатьох приватних будинках поряд із державними прапорами, прапорами Європейського Союзу можна побачити державний прапор України. Чимало естонців на знак солідарності з нашим народом носять жовто-блакитні стрічки на одязі, сумках. Гімн України виконують на всіх концертах у філармонії. З перших акордів усі присутні (а більшість з них - естонці) встають... Чи не на всіх столичних концертних майданчиках виступають відомі українські музиканти, гурти, співаки, актори. Зібрані кошти переказують на підтримку ЗСУ, вимушених переселенців тощо. 

Дякую, Естоніє, за підтримку й віру в нашу спільну Перемогу!

Оксана Гладій, фото автора. Запоріжжя - Таллінн

На світлинах: 

1.Головна площа Таллінна Вабадузе (майдан Волі або Свободи), підсвічена кольорами українського прапора.

2. Запалювання свічок у пам'ять про жертви війни в Україні на площі Вабадузе.

3. Естонський фермер передав м'ясні консерви для українських військових.

Read 553 times Last modified on Понеділок, 23 травня 2022 21:45