Журналістська доля – щастя і любов…

Rate this item
(3 votes)

Мелітопольська міськрайонна газета «Новий день» - старожил на медійному просторі Запорізького краю. Їй – 95 років, але як і у людини, вік її вимірюється не пройденими роками, а станом душі, характером, настроєм. А у газети, завдяки кільком поколінням журналістів, які присвятили їй своє життя, є, образно кажучи, і велика відкрита душа, і сильний наступальний характер, і бойовий настрій. 

Мелітополь – велике промислове, культурне і студентське місто місто з розвиненим інформаційним простором, з розвиненою інфраструктурою, місто, місто поетів, композиторів, акторів, відомих журналістів, яке гостинно приймає зірок різного ґатунку зірок і саме створює їх. Але під цим зоряним небосхилом газета «Новий день» не загубилася, не зблідла. Її в місті знають і люблять.

Слід зазначити, що від початку газеті везло на керівників – це були журналісти від Бога, авторитетні особистості, талановиті творчі люди, видання у всі часи користувалося любов’ю та повагою у городян. Між тим, наставали смутні часи спочатку – перебудова і перерозподіл всього і вся, далеко не завжди цивілізований. Дійшли та лихоманка і до газети. Бо ж вона займала будівлю дуже привабливого історичного особняку та ще й у самому центрі старого Мелітополя. Знайшлися ділки, і влада їх підтримувала, які хотіли ту будівлю забрати. 

Тож довелося Ділярі Кудусовій, яка саме в ті часи не побоялася очолити «Новий день» (вона – телевізійник, на той час керувала телестудією «Мелітопольський район») займати кругову оборону. Це при тому, що видання продовжувало виходити, бо люди чекали свою газету. Не будемо оповідати , що довелося новому редактору пережити, бо все те вже позаду, нині триває реформування видання. Їй - загартованій в боях за газету в 2012-2013 роках – воно вже було не страшне. Разом з колективом успішно долає цей шлях. І журналісти, і, що особливо тішить, читачі залишились вірними своїй газеті. Заслужений журналіст України Діляра Кудусова відверто зізнається, що «Новий день» – це зміст її життя, її журналістська доля – щастя і любов… Вона з гордістю розповідає про сьогоднішній день видання, про плани на майбутнє. 

- Наша газета більш, ніж звичайне друковане ЗМІ. Це - частина історії регіону, літопис, який є одним з головних джерел інформації для істориків та краєзнавців, бо всі примірники газети з початку заснування по сьогодення зберігаються в краєзнавчому музеї та 4-х державних архівах України. 

Редакція газети «Новий день» збільшила кількість актуальних для населення і злободенних матеріалів, відповідей на листи читачів, роз'яснень фахівців, аналітики, рубрик та «гарячих» телефонних ліній. На шпальтах газети паритетне співвідношення новин міста та району.

Коштами, які редакція самостійно заробила разом з передплатою, в підприємстві ведеться поточний ремонт обладнання, капітальний ремонт внутрішніх приміщень та формується дієвий професійний штат робітників.

Працює оновлений сайт газети www.noviden.org.ua та нового формату mltpl.city. В редакції з’явились молоді співробітники, які відповідають за наповнення інтернет-варіанту «Нового дня». Сьогодні в колективі працює 7 творчих та технічних робітників та понад 40 позаштатних кореспондентів.

Крім повсякденного наповнення газетних сторінок, творчий колектив редакції намагається самовдосконалюватися і таким чином підвищує рейтинги видання, водночас реформується. Це дуже відповідальний крок для підприємства тому ми вивчаємо ретельно досвід успішних редакцій, європейські стандарти друкованої преси, менеджмент та маркетинг газет, приймали участь у міжнародних семінарах-тренінгах з підготовки до реформування комунальних друкованих засобів масової інформації в Україні. Переконана, ми зможемо ефективно працювати і в нових умовах.

У 2012 році Діляра Кудусова нагороджена орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» 3 ступеню, роком пізніше - Грамотою Запорізької обласної організації НСЖУ; відзначалася Грамотами Мелітопольської районної та міської ради., двічі лауреат загальнонаціонального конкурсу «Українська мова - мова єднання».

На базі газети "Новий день" з 1956 року діє Мелітопольська первинка Національної спілки журналістів України, яка сьогодні переросла в міжрайонну організацію, що об'єднала під своїм крилом журналістів Мелітополя, Мелітопольського, Якимівського, Веселівський та Приазовського районів. Минулому року до нас приєдналась громадська організація «Клуб читачів газети «Новий день», яка в складний період реформування обіцяє стати дієвою підтримкою редакції. Працює Школа молодого журналіста.

З 1 січня 2019 року газета «Новий день» почала новий шлях, залишила за собою назву, мову і любов до людей Мелітопольського краю, своїх читачів.

Валентина Манжура

Read 393 times Last modified on Середа, 06 березня 2019 10:26