Україна

Rate this item
(13 votes)

«Їй п'ятнадцять…»

«Їй п'ятнадцять, і вона торгує квітами на вокзалі…»

Сергій Жадан

Ця, ніби напівмістична особа, жила не довго. Народжувалась і помирала, народжувалась і помирала, народжувалась і помирала… але, знову і знову, ніби фенікс відроджуючись з попілу, злітала у небо з новою силою.

Коли вона народилася востаннє, світ вперше відзначив її особистість, несхожість, неповторність. ЇЇ дитяча нескорена усмішка була ніби сонцем для усіх, хто дивився на неї.

Коли її виповнилось шість років, вона вперше переступила шкільний поріг. На ній була невелика вишиванка, в руці букет польових квітів. Тоді вона перший раз співала гімн…

У її перший ювілей, вся країна ніби відчула внутрішній поштовх, усі зрозуміли ким вони є і що вони є. Вона це теж відчула, хоча її було лише десять.

Коли їй було двадцять – в її країну прийшла війна. Жорстока, підступна… як і усі війни, в принципі. Але для неї – вона була найболючішою з усіх. Їй доводилося бачити сльози матерів і те, як солдат стріляє у ворожу ціль. Та навіть більше – у її очі потрапляли ті, хто називали себе «праведниками», але кожен другий з яких виявлявся звичайнісіньким психом, що залишав свою країну напризволяще.

Зараз їй двадцять п`ять. Вона мріє подорожувати світом, жити десь біля Франції, Англії, Італії… десь в Європі, короче. Вона стоїть на залізничних рейках в очікування потяга. На ній вже не вишиванка, а простий і зручний одяг. В навушниках співає не Брітні Спірс, а O.Torvald. Вона не хвалиться тим. Що прочитала усю «Війну і мир», а тихо радіє тому, щ знає напам’ять декілька поезій Юрія Андруховича… Вона таки дочекається його, зайде у нього і знайде своє місце. А там, хто його зна – куди вона поїде, і скільки буде їздити. Але вона повернеться. Це точно. Наче фенікс з попілу, що стрімко злітає в небо.

Повернеться, аби зайти, скажімо, до шкіл, щоб написати для таких самих дітей, якою була колись вона, впевнено виводячи кожну літеру, своє ім’я. І вона напише. По літерах: У-К-Р-А-Ї-Н-А. 

Ілля Лук’яненко

Read 984 times Last modified on Неділя, 12 лютого 2017 00:13