Глобалізація – далеке майбутнє України чи реалії сьогодення?

Rate this item
(6 votes)

Розвинені країни світу є «двигуном» поширення глобалізації, яка поглинає економіки все більшими масштабами.  

Процес глобалізації почався вже дуже давно, чіткої дати визначити не можливо, але найбільших обертів вона набрала в останні десятиліття ХХ століття.

Що ж таке глобалізація: «стиль життя» країн чи їхня чітка стратегія, чи, можливо, новий виток розвитку економіки? Цьому є й академічне пояснення – процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. Простіше кажучи – перетворення певного явища на планетарне, таке, що стосується населення всієї Землі. Більшість людей боїться швидких темпів розвитку глобалізації через те, що до кінця не розуміє наслідків та не бачить чіткого шляху. До цього не можна підготуватися завчасно, оскільки це об’єктивний процес, зупинити який неможливо. В результаті глобалізації світ стає більш залежним від усіх економічних перетворень. Прихильники глобалізації вбачають у ній можливість подальшого прогресу, за умови розвитку інформаційних технологій. Опоненти ж, в свою чергу, попереджають про небезпеку для національних культурних традицій та поглиблення соціальної нерівності. Кожна країна приєднується до цього розвитку з різних позицій, та зважаючи на свої можливості. Так, і Україна знаходиться на шляху інтеграції до глобальних економік. Підтвердити це та пояснити роль нашої держави в глобалізаційному процесі до Запоріжжя приїжджав вчений-економіст, співробітник однієї з консалтингових компаній Сінгапура Гері Літ: «Я вірю, що в України є блискуче майбутнє, незважаючи на теперішні проблеми. Я розумію, що для України дуже багато негативних наслідків глобалізації, дуже багато викликів, але треба готуватися до майбутнього, треба модифікувати свою економіку відповідно до того, як розвивається глобалізація. Дуже важливо мати відкриту економіку. Ви повинні приготувати свій народ, для тогою щоб він взяв тільки краще з процесу глобалізації». 

Сінгапур дуже маленька країна, але незважаючи на це, її економіка одна із потужніших у світі. Але здійснюючи економічний стрибок країні довелося багато чим пожертвувати, на відміну від України, у якої є всі шанси, за словами Гері Літа: «Україна в кращих позиціях, ніж Сінгапур 50 років тому, тому що територія вашої країни багата ресурсами, Сінгапур цього не мав. До того ж Україна починає з позицій «другого світу», а Сінгапур починав з позицій «третього світу». Треба скористатися досвідом Сінгапуру у використанні людського ресурсу і перевагами: освіта і високі технології. Ви повинні підготувати своїх людей, щоб вони відповідали умовам сучасного ринку праці, як це зробив Сінгапур». 

Окрім позитивного впливу на економіку держави, від глобалізації можуть бути й негативні наслідки, наприклад, інфляція. Вчений-економіст радить не боятися і використовувати її на користь держави. «Інфляція є великою проблемою для країн Південно-Східної Азії, через те, що вони швидко розвиваються. Це називається ефектом перегріву економіки. Для України важливо втримувати стабільну валюту, це приведе до зростання іноземних інвестицій і допоможе вирішити проблеми в соціальній сфері. Також інфляцію в Україні можна використати на користь, розвиваючи сферу туризму». 

Є великий відсоток людей, котрі невдоволені глобалізацією як у розвинених країнах, так і в тих, що розвиваються. На думку Гері Літа, антиглобалісти також можуть бути небезпечні, треба з обережністю ставитися до будь-яких позицій. «Спочатку в країні відкривається економіка, потім відбувається індустріалізація, а потім вестирналізація. Тобто країна починає відчувати тиск Західної культури. Одна із характеристик глобалізації, коли люди стають у черги, щоб просто мати доступ до західних товарів. Це не дуже добрий процес і країна буде відчувати ерозію національної культури через  тиск західної. Кожна країна має визначити для себе, наскільки вона буде відкрита для глобалізаційних процесів. Цей процес повинен супроводжуватися діями держави в освіті та інших сферах життя, щоб відповідати викликам глобалізації». 

Маргарита Галіч

Read 1408 times Last modified on Субота, 14 травня 2016 18:30